პარასკევი, ივნისი 27, 2025
- Advertisement -spot_img
მთავარიაგრო სიახლეებიპომიდორი - გა­და­მუშავების შემდეგაც ინარჩუნებს საუკეთესო თვისებებს და ამიტომაც იმარაგებენ მას მწნილის,...

პომიდორი – გა­და­მუშავების შემდეგაც ინარჩუნებს საუკეთესო თვისებებს და ამიტომაც იმარაგებენ მას მწნილის, პასტის, წვენის სახით

პომიდორი – გა­და­მუშავების შემდეგაც ინარჩუნებს საუკეთესო თვისებებს და ამიტომაც იმარაგებენ მას მწნილის, პასტის, წვენის სახით.

არაფერია საკვირველი იმაში, რომ პამიდო­რი მიჩნეულია ერთ-ერთ უპირველეს ბოსტნეულ კულტურად. ამას განაპირობებს მისი ქიმიური შემცველობა. შეიცავს ვაშლისა და ლიმონის მჟავებს, A, C, B1, B2, P, K ვიტამინებს, რკინის მარილებს, კალიუმს, ნატრიუმს, ფოსფორს. გა­და­მუშავების შემდეგაც ინარჩუნებს საუკეთესო თვისებებს და ამიტომაც იმარაგებენ მას მწნილის, პასტის, წვენის სახით.
სამხრეთ ამერიკის ტროპიკებიდან ჯერ ევ­რო­­პაში, ხოლო შემდეგ მთელ მსოფლიოში დამ­კვიდრდა. საქართველოში, სავარაუდოდ, იტა­­ლი­იდან შემოიტანეს მე-18 საუკუნეში.
სითბო და სინათლე უყვარს, დაჩრდილულ ადგილებში მოსავალს თითქმის არ იძლევა. გვა­ლ­ვაგამძლეა, მისი მოყვანა ყოველგვარ ნი­ადაგ­ზე შეიძლება.
ჩითილების გრუნტში გადარგვის საუკეთესო პერიოდია, როცა მტევანი აყვავდება. ჩითილი ირგვება წინასწარ ამოღებულ ორმოებში (45X45სმ), დარ­გვამდე ორმოში 1-2 მუჭა გადამწვარი ნაკელი უნდა ჩაიყაროს.
პამიდორი სარებზე უნდა აიკრას. ნიადაგი გა­ფხვიერდეს ყოველი მორწყვის ან წვიმის შემდეგ. აუცილებელია ზედმეტი ამონაყარების შეცლაც.

რა უნდა ვიცოდეთ პამიდვრისკულტურის შესახებ

გახსოვდეთ

ყველაზე კარგი ნერგი თქვენ მიერ საუკეთესო ჯიშის თესლიდან გამოყვანილი ჩითილია.

ჩითილების გამოყვანა ოთახის პირობებშიც შეგიძლიათ. დარ­გეთ კარგად დამსხვილე­ბული, ნაწილობრივ აყვავილებული ნერგები. ამი­სათვის ამოთხარეთ თოხით ან ბარით ღრმა ორმო, თუ ნერგი ძალიან გრძე­ლია, მო­­კე­ცეთ და ისე დარგეთ. აუცილებლად ჩა­­აყო­ლეთ, სულ ცოტა, ერთი მუჭა გა­დამ­წვა­რი ნაკელი. დარგეთ პირველ ფოთლე­ბამ­დე, კარგად მიუტკეპნეთ და აუცილებლად მორ­წყეთ. თუ საშუალება გაქვთ, დარგვისთანა­ვე სარი შეუდ­გით და მიაკარით. ასახვევ მასალად ზოლებად და­ხეული ნებისმიერი ქსოვილი გამოგადგებათ.
თუ პამიდორს სარს შეუყენებთ ან შპალერზე გაუშვებთ, უნდა დაუტოვოთ 2-3 ძირითადი ღერო და ფოთლის იღლიებში ამონაყარები შე­აცალოთ. როცა ნამხარი 2-3 სმ სიგრძისაა, შეაცალეთ უკიდურესად ძირში. განსაკუთრებით სწრაფად უნდა მოსცილდეს ნამხარი მტევნების ძირში, რადგან მისი კარგად განვითარების შემთხვევაში მცენარე კარგავს ბევრ ენერგიას და ყვავილები სცვივა. თუ შპალერზე გაუშვებთ, რაც ყველაზე უკეთესი საყრდენია, შუა ტოტი ასწიეთ III მავთულამდე, ქვედა ტოტები გადასწიეთ – ერთი მარჯვნივ, მეორე – მარცხნივ და დააბით მავთულზე.
უსარო პამიდორი ნამხარის შეცლას არ სა­­­ჭი­როებს. პამიდორი ირწყვება იშვიათად, ოღონდ უხვად. ძალიან კარგ შედეგს იძლევა პა­­მიდ­­ვრის გამოკვება წუნწუხით, აგრეთვე რიგ­თა­შორისების დამულჩვა საქონლის საგებად გა­­მო­ყე­ნებული ბზით, ნა­ხერ­ხით, ტორფითა და ფოთ­ლებით; შეიძლება გამოიყენოთ აგ­რეთვე შავი პოლიეთილენი და ტოლი. ეს ხელს უწყობს უხვმოსავლიანობას.
პამიდვრის 5000-ზე მეტი ჯიშია ცნობილი, რომელთაც საკვებად იყენებენ. ისინი ერთმა­ნე­თისგან განსხვავდებიან როგორც მორფოლოგიური ნიშნებით, ისე სამეურნეო დანიშნულებითაც. პამიდვრის ჯიშებს ბუჩქოვან და შტამბიან ჯგუფებად ყოფენ. შტამბიანი ჯგუფის მცენარეები საყრდენს (ჭიგო, შპალერი) არ საჭიროებს და მათი ნაყოფი მიწას არ ეხება, რასაც ტენიან და სარწყავ პირობებში პამიდვრის მოყვანისას დიდი მნიშვნელობა აქვს.
საქართველოში გავრცელებული ჯი­შებია:
1. გრიბოვოს გრუნტის 1180 – ძირითადად მოჰყავთ ქვემო ქართლში (წალკის მუნიციპა­ლიტეტი).
2. ბირიუჩეკუტის 414 – ძირითადად მოჰყავთ სუბტროპიკულ ტენიან რეგიონებში.
3. ბაზრის საკვირველება 20 – ძირითადად მოჰყავთ იმერეთის, მესხეთის, ქართლისა და აჭარა-გურიის რეგიონებში.
4. ერლიანა 2 – ძირითადად მოჰყავთ სუბტროპიკულ რეგიონებში, მესხეთში, შიდა და ქვემო ქართლსა და რაჭა-ლეჩხუმში.
5. გრიბოვოს ერლიანა 20 – ძირითადად მოჰყავთ ქვემო ქართლში (ბოლნისის, დმანისისა და თეთრიწყაროს მუნიციპალიტეტები).
6. კრასნოდარული 87-23/9 – ძირითადად მოჰყავთ ქვემო იმერეთსა და ქართლში.
7. პერვენეცი 190 – ძირითადად მოჰყავთ ქვემო ქართლში.
8. შუქურა (მაიაკი) 12-20/4 – ძირითადად მოჰყავთ ქართლში და ნოტიო, სუბტროპიკულ ქვემო იმერეთში.

ბადრიჯანი – მისი ღირსება მხოლოდ საუკეთესო გემოთი როდი შემოიფარგლება, იგი შეიცავს B ჯგუფისა და С ვიტამინებს, კაროტინს, დიდი რაოდენობით კალიუმის, კალციუმის, ფოსფორის მარილებსა და სხვა სასარგებლო ნივთიერებებს

წყარო: ნიკოლოზ იოსებიძე, ყველაფერი საოჯახო მეურნეობის შესახებ (გამომცემლობა პალიტრა L)

author avatar
SheniSofeli.ge
#drpkhakadze
მსგავსი სიახლეები

[fetch_posts]

- Advertisement -spot_img

ბოლო სიახლეები