არსებობს პროდუქტები, რომლებშიც გაცხელებისას, ბაქტერია ისე მრავლდება, რომ ის მომწამვლელი ხდება ჩვენი ორგანიზმისთვის.
ინდური ხალხური მედიცინის ექსპერტი არუნ ხათრი გვიზიარებს სასარგებლო ინფორმაციას იმ პროდუქტების შესახებ, რომლებიც გაცხელებისას ბაქტერიების ზრდას და შხამქმედებას იწვევს. მისი რჩევები მნიშვნელოვანია, რომ შევინარჩუნოთ ჩვენი ჯანმრთელობა და თავიდან ავიცილოთ შესაძლო საფრთხეები.
1. ისპანახი
ისპანახი ცნობილია თავისი სასარგებლო თვისებებით, თუმცა გაცხელებისას რკინა, რომელიც მასშია, ტოქსიკური ხდება და შესაძლოა კანცეროგენული ეფექტები ჰქონდეს.
- რჩევა: ისპანახიანი კერძები უმჯობესია ცივად მივირთვათ. თუ შეკვეთილი კერძის რაოდენობა დიდია, მოამზადეთ მხოლოდ იმდენი, რამდენიც საჭირო არის.
2. კვერცხი
კვერცხი ასევე რისკის შემცველია, რადგან შეიცავს ბაქტერიას სალმონელას.
- რჩევა: კვერცხის შემცველობის მქონე კერძები, როგორიცაა მაიონეზი, მეორედ არ უნდა გაცხელდეს. მაცივრიდან გამოღებული კვერცხი არ გამოიყენეთ, უმჯობესია გადააგდოთ. კერძები, რომელიც კვერცხს შეიცავს, მეორედ არ უნდა გაცხელდეს. მაიონეზის გაცხელება მის შემცველობაში კვერცხის არსებობის გამო არ შეიძლება. კვერცხში არის ბაქტერია სალმონელა. ამ ბაქტერიის საჭმელში მატება საშიშია – ორსულთათვის, ბავშვებისთვის და ხანდაზმულთათვის.
3. კარტოფილი
კარტოფილში შესაძლოა ბაქტერია ქლოსტრიდიუმ ბოტილიუმი გაჩნდეს, რომელიც, როცა კვერცხი გრილდება, აქტიურდება.
- რჩევა: სახლში არასდროს გააცხელოთ რესტორნიდან წამოღებული ფრი ან შემწვარი კარტოფილი.
4. თევზეული
თევზეული პროდუქტების გაცხელება საშიშია, ამიტომ უმჯობესია ის არასდროს გააცხელოთ.
- რჩევა: უმჯობესია, თევზეული პროდუქტები პირდაპირ ახალდამზადებული ვერსიით მივირთვათ.
5. ხორცეული
ხორცეული უნდა მზადდეს 170 გრადუსზე, თუმცა მისი გაცხელებისას უნდა უზრუნველყოთ, რომ შიგნით სრულად გაცხელდეს.
- რჩევა: ხორცის კერძების მეორედ გაცხელებისას, დარწმუნდით, რომ ისინი მთლიანად ცხელი და უსაფრთხო იქნებიან.
დასკვნა
საკვების სწორად მომზადება და შენახვა ჩვენი ჯანმრთელობისთვის ძალიან მნიშვნელოვანია. არუნ ხათრის რჩევების გათვალისწინება დაგეხმარებათ თავიდან აიცილოთ შესაძლო საფრთხეები და შექმნათ ჯანმრთელი კვების კულტურა.