ოთხშაბათი, ნოემბერი 26, 2025
- Advertisement -spot_img

რითია სასარგებლო მანდარინი და როდის წამლავს ის ბავშვს

0
მანდარინის სასარგებლო თვისებები - არა მარტო გემრიელი ციტრუსია, არამედ ძალიან სასარგებლოც და არაერთი დაავადების
#image_title

რითია სასარგებლო მანდარინი და როდის წამლავს ის ბავშვს

მანდარინი და ზოგადად ციტრუსი ზამთრის სეზონზე ბავშვებისთვის ვიტამინების ერთ-ერთი მთავარი წყაროა. ციტრუსები სხვა სეზონურ ხილთან შედარებით, უფრო დიდხანს, გაზაფხულამდე ინარჩუნებენ სასარგებლო თვისებებს. მანდარინი კი გამორჩეულად უყვართ ბავშვებს. ბევრი მშობელი მასთან სიფრთხილეს იჩენს და არ უნდა, რომ ბავშვმა ბევრი მიირთვას. პატარებს კი მისი ჭამა არ ბეზრდებათ.

რამდენად საჭიროა მანდარინთან სიფრთხილე და საერთოდ, რამდენად სასარგებლოა მანდარინი ბავშვისთვის?

ალბათ ხშირად გაგიგონიათ, რომ მანდარინმა ბავშვი მოწამლა. საქმე ისაა, რომ მანდარინს ბავშვები როგორც წესი, არ რეცხავენ – მხოლოდ ფცქვნიან. დაბინძურებულ კანზე მოხვედრილი ხელი რბილობსაც ეხება. ამით ბავშვის ორგანიზმში მიკრობები იჭრება და სხვადასხვა სახის გართულებას იწვევს. ამიტომ გაფცქვნამდე მანდარინი კარგად უნდა გაირეცხოს.

ამდენი გამაფრთხილებელი მოწოდების მიუხედავად, მანდარინი მაინც ძალიან სასურველ და სასარგებლო ხილთა შორის მოიაზრება.

ვიდეო – ფრანგმა ბალერინამ ვიქტორია დობერვილმა ანტარქტიდაზე ყინულმჭრელის ცხვირზე იცეკვა

0
ვიდეო - ფრანგმა ბალერინამ ვიქტორია დობერვილმა ანტარქტიდაზე ყინულმჭრელის ცხვირზე იცეკვა
#image_title

საოცარი კადრები:

ფრანგმა ბალერინამ ვიქტორია დობერვილმა ანტარქტიდაზე ყინულმჭრელის ცხვირზე იცეკვა

როგორ მოვიქცეთ? – რეკომენდაციები CO-თი გამოწვეული უბედური შემთხვევების თავიდან ასაცილებლად

0
როგორ მოვიქცეთ? – რეკომენდაციები CO-თი გამოწვეული უბედური შემთხვევების თავიდან ასაცილებლად
#image_title

CO-თი მოწამვლა და ბუნებრივი აირის აფეთქება: როგორ თავიდან ავიცილოთ უბედური შემთხვევები

როგორ უნდა თავიდან ავიცილოთ CO-თი მოწამვლა და ბუნებრივი აირის აფეთქება?

1. ღია წვის კამერიანი დანადგარები
“თბილისი ენერჯის” ტექნიკური დირექტორის მოადგილის, გიორგი ლეფსვერიძის თქმით, ღია წვის კამერიანი გაზის გამათბობლების გამოყენება უნდა აიკრძალოს. “ჩვენი მთავარი რეკომენდაცია ქსელიდან ღია წვის კამერიანი დანადგარების ამოღებაა,” – ამბობს ლეფსვერიძე. ექსპერტის განმარტებით, CO-თი ინტოქსიკაცია ძირითადად ღია წვის კამერიანი, არასწორად დამონტაჟებული დანადგარების გამოყენებით ხდება.

2. გაზის მოხმარების უსაფრთხოება
მეორე მნიშვნელოვანი რეკომენდაციაა, რომ სახლში გასვლის წინ გაზი აუცილებლად უნდა ჩაიკეტოს, რათა თავიდან აიცილოთ გაზის დაგროვება. უბედური შემთხვევები ორ ნაწილად იყოფა, CO-თი მოწამვლა, როდესაც ღია წვის კამერიანი გამათბობლები აყენია და მეორე, როდესაც კამფურა რჩება მოშვებული და დახურულ სივრცეში, ნაპერწკლის პროვოცირებით, აფეთქება ხდება. სოციალური პასუხისმგებლობა და ყურადღებაა მნიშვნელოვანი. როდესაც გაზს უყურადღებოდ დატოვებ მოშვებულს, შენს თავსაც აგდებ საფრთხეში და მთელს სამეზობლოსა და კორპუსსაც, ამიტომ სოციალური პასუხისმგებლობის გარეშე, მხოლოდ ჩვენ ვერაფერს გავხდებით”, – აცხადებს გიორგი ლეფსვერიძე.

3. გამათბობლების სწორი და უსაფრთხო გამოყენება
ზამთარში, როდესაც გამათბობლები აქტიურად გამოიყენება, გასათბობად საჭირო ოთახები უნდა განიავდეს, რათა თავიდან აიცილოთ CO-თი მოწამვლა. სახლებში დაბურული ფანჯრებით, და განიავების გარეშე გამათბობლის გამოყენება ხშირად ხდება უბედური შემთხვევების მიზეზი.

რატომ ხდება უბედური შემთხვევები ზამთარში?

როგორც გიორგი ლეფსვერიძე აღნიშნავს, 99% CO-თი მოწამვლის შემთხვევები ზამთარში ხდება. “როდესაც ირთვება გამათბობლები, იკეტება ფანჯრები, აღარ ნიავდება სახლები“. ზაფხულში კი ასეთი შემთხვევები თითქმის არ ხდება.

როგორ დავიცვათ უსაფრთხოება?

თბილისი ენერჯის თანამშრომლების გამოძახება გაზის დანადგარების ინსპექტირებისთვის ახლა უფასოა. კომპანიის ახალი კამპანიის ფარგლებში, მომხმარებელს შესაძლებლობა აქვს, რომ მათი გაზის სისტემები პროფესიონალებს შეამოწმებინონ, რაც მნიშვნელოვნად აადვილებს უსაფრთხოების უზრუნველყოფას.

დასკვნა:

სოციალური პასუხისმგებლობა და ყურადღება

მნიშვნელოვანია, რომ ყველა ადამიანს გაეცნოს გაზის უსაფრთხოების წესები. “სოციალური პასუხისმგებლობა და ყურადღება აუცილებელია,” – აღნიშნავს გიორგი ლეფსვერიძე. როცა ჩვენ არ ვითვალისწინებთ უსაფრთხოების ზომებს, საფრთხის ქვეშ ვაყენებთ არა მხოლოდ საკუთარ თავს, არამედ მთელი კორპუსის და სამეზობლოს უსაფრთხოებას.

„28 000 აბონენტს სახლში ჰქონდა ე.წ მკვლელი დანადგარი“ – ენერგოომბუდსმენის საგანგებო განცხადება

0
„28 000 აბონენტს სახლში ჰქონდა ე.წ მკვლელი დანადგარი“
#image_title

შემოწმებული 300 000 აბონენტიდან 28 000 შემთხვევაში მომხმარებელთან ბუნებრივი აირის დანადგარი ჩაიხსნა. 28 ათას აბონენტს სახლში ჰქონდა ე.წ. მკვლელი დანადგარი, – ამის შესახებ ენერგოომბუდსმენის მოვალეობის შემსრულებელმა ნინო გულეიშვილმა პრესკონფერენციაზე განაცხადა.

ნინო გულეიშვილის თქმით, პოტენციური საშიშროება არსებობდა, რომ ე.წ. მკვლელ აპარატს დიდი ზიანი მიეყენებინა მომხმარებლისთვის.

„სოკარ ჯორჯია გაზმა” გადაამოწმა 300 ათასამდე აბონენტი, ამ 300 ათასი აბონენტიდან 28 000 შემთხვევაში მომხმარებელს ბუნებრივი აირის დანადგარი ჩაეხსნა. 28 ათას აბონენტს სახლში ჰქონდა ე.წ. მკვლელი დანადგარი. გვქონდა პოტენციური საშიშროება, რომ ამ დანადგარს ძალიან დიდი ზიანი მიეყენებინა მომხმარებლისთვის. ამას დამატებით, 6 ათას აბონენტთან გვქონდა ისეთი ვითარება, როდესაც შეუწყდათ ბუნებრივი აირის მიწოდება. გადავამოწმეთ, თუ ვინ იყვნენ ეს აბონენტები. კომპანიების განმარტებით, დანადგარის ჩახსნის მიუხედავად, ისევ დაგხვდათ დამონტაჟებული, რის გამოც შეუწყდათ გაზის მიწოდება. ზოგ შემთხვევაში კი მომხმარებელმა მოაწესრიგა დანადგარი”, – აღნიშნა გულეიშვილმა „მედიაცენტრ მთავარში”.

კვლევა – ქალაქებში მცხოვრები ადამიანები ხილისა და ბოსტნეულის მონელების უნარს კარგავენ

0
კვლევა - ქალაქებში მცხოვრები ადამიანები ხილისა და ბოსტნეულის მონელების უნარს კარგავენ
#image_title

დასავლური კვების გავლენა ადამიანის ნაწლავებზე: ცელულოზის მონელება და მიკრობები

დასავლურ, ინდუსტრიულ კვებაში ბოჭკოვანი მცენარეების ნაკლებობაა. ამან შეიძლება ძირეულად შეცვალოს ნაწლავებისა და მონელების სისტემა.

დასავლური ინდუსტრიული კვების რეჟიმი, სადაც მცენარეული ბოჭკოების რაოდენობა ნაკლებადაა, შეიძლება მნიშვნელოვანი ცვლილებები გამოიწვიოს ადამიანის ნაწლავებისა და მონელების სისტემაში. კვლევების მიხედვით, ეს ცვლილებები ნაწილობრივ დაკავშირებულია ცელულოზის მონელების უნარის შემცირებასთან, რაც უფრო მეტ გავლენას ახდენს ადამიანების ჯანმრთელობაზე.

რა არის ცელულოზა და როგორ ხდება მისი მონელება?

ცელულოზა არის მცენარეების უჯრედული კედლების შემადგენელი ნაწილი, რომელსაც ადამიანები ვერ ინელებენ იმავე გზით, როგორც ცხოველები, მაგალითად ძროხები, ცხენები ან ცხვრები. თუმცა, 2003 წელს მეცნიერებმა აღმოაჩინეს, რომ ადამიანის ნაწლავებში არსებობს ბაქტერიები, რომლებიც მას შეუძლია ამ ბოჭკოების მონელება.

ახალი კვლევა ცელულოზის მონელების მიკრობებზე

გარდა არსებული აღმოჩენებისა, ბოლო კვლევებმა დაადასტურა, რომ ადამიანის ნაწლავებში არსებობს სხვა აქამდე უცნობი მიკრობები, რომლებიც ცელულოზას გაანადგურებენ. ამ მიკრობების დიდი ნაწილი ასოცირებულია ჩლიქოსან ძუძუმწოვრებთან, პრიმატებთან და ადამიანებთან.

კვლევამ აჩვენა, რომ 1000-2000 წლის წინ მცხოვრები ადამიანების ნაწლავებში ეს მიკრობები აქტიურად არსებობდა, თუმცა თანამედროვე ინდუსტრიული საზოგადოების წარმომადგენლებში მათი რაოდენობა მნიშვნელოვნად შემცირდა. ეს დასტურდება თანამედროვე დასავლური ცხოვრების სტილის გავლენით, სადაც მცენარეული საკვების მიღება შეზღუდულია.

დასავლური კვების და მცენარეული ბოჭკოების ნაკლებობა

მკვლევარები ვარაუდობენ, რომ ინდუსტრიული და ურბანული ცხოვრების სტილი დიდ გავლენას ახდენს ადამიანის ნაწლავის მიკრობებზე. როგორც ჩანს, ადამიანებმა იშვიათად დაიწყეს მცენარეების მოხმარება, რის შედეგადაც შემცირდა მცენარეული ბოჭკოების და ცელულოზის მონელების უნარი.

მცენარეული ბოჭკოების, მათ შორის ცელულოზის, მიღება დადებით გავლენას ახდენს ადამიანის ჯანმრთელობაზე, მათ შორის ნაწლავის მიკრობებში, იმუნურ რეაქციაში და გენის ექსპრესიაში. ამრიგად, მცენარეული საკვების ნაკლებობა და ცელულოზის დაბალი მოხმარება დაკავშირებულია ჯანმრთელობის რისკებთან.

Ruminococcus ბაქტერიები და მათი როლი

კვლევებმა აჩვენა, რომ Ruminococcus-ის ჯგუფის ბაქტერიები, რომლებიც ცელულოზას ინაწილებენ, ასევე ასოცირდება ცხოველებთან თანაცხოვრებასთან. ეს მიკრობები ადამიანში გადმოვიდა შინაური ცხოველების მომარაგების დროს, რაც ეხმარება ადამიანებს მცენარეული ბოჭკოების მონელებაში.

რა შეიძლება მოხდეს მომავალში?

მიუხედავად იმისა, რომ მკვლევრები წარმატებით იკვლევენ ამ მიკრობების როლს ადამიანის ნაწლავებში, შესაძლებელია, რომ მიკრობების ეს უნიკალური ჯგუფი საფრთხის ქვეშ იყოს. შესაძლოა, თანამედროვე ცხოვრების წესმა და მცენარეული საკვების ნაკლებობამ ადამიანის ნაწლავებში მცხოვრები მიკრობების რაოდენობა შეამციროს, რაც საბოლოოდ გავლენას მოახდენს მონელების სისტემაზე.

დასკვნა:

რა უნდა ვიცოდეთ კვებასა და მცენარეულ ბოჭკოებზე

მეცნიერები ხაზს უსვამენ, რომ დროთა განმავლობაში, მცენარეული საკვების ნაკლებობა შეიძლება ჯანმრთელობისთვის საშიში იყოს. ცელულოზის და სხვა ბოჭკოების მოხმარება აუცილებელია ნაწლავების გამართული ფუნქციონირებისთვის და ამით მხარს უჭერს წონასწორობას, რაც დაკავშირებულია ნაწლავის მიკრობებით.

კვლევა ჟურნალ Science-ში გამოქვეყნდა

თოვა და -7 გრადუსი ყინვა – 20 იანვარს მოსალოდნელი ამინდი ქალაქების მიხედვით

0
თოვა და -7 გრადუსი ყინვა – 20 იანვარს მოსალოდნელი ამინდი ქალაქების მიხედვით
#image_title

20 იანვარს, საქართველოს მასშტაბით, უმეტესად თოვა და ღრუბლიანი ამინდია ნავარაუდევი. სინოპტიკოსების პროგნოზით, ყველაზე დაბალი ტემპერატურა, -7 გრადუსი გუდაურშია მოსალოდნელი.

ამინდის პროგნოზი ქალაქების მიხედვით:

გაგრა +7 – უმეტესად ღრუბლიანი

სოხუმი +8 – უმეტესად ღრუბლიანი

ზუგდიდი +7 – წვიმა

მესტია -2 – უმეტესად მზიანი

ფოთი +7 – უმეტესად ღრუბლიანი

ბათუმი +6 – წვიმა

ოზურგეთი +6 – წვიმა

ქუთაისი +5 – წვიმა

ამბროლაური +3 – თოვლი

ახალციხე +1 – თოვლი

ბორჯომი -3 – თოვლი

ბაკურიანი -6 -თოვლი

გორი +2 – უმეტესად ღრუბლიანი

ცხინვალი +1 – უმეტესად ღრუბლიანი

სტეფანწმინდა -3 – უმეტესად მზიანი

გუდაური -7 – მზიანი

თელავი +6 -მზიანი

რუსთავი +9 – უმეტესად მზიანი

თბილისი +6 – უმეტესად მზიანი

ბაზარზე რძის პასტისგან წარმოებული ყველის რაოდენობამ იმატა

0
ბაზარზე რძის პასტისგან წარმოებული ყველის რაოდენობამ იმატა
#image_title

2024 წელს ნედლი რძის წარმოება ქვეყანაში კიდევ უფრო მეტად შემცირდა, ფასი კი გაიზარდა, რასაც სექტორში მომუშავე კომპანიები ადასტურებენ.

მათი თქმით, ბაზარზე ფალსიფიცირებული რძის პროდუქტების რაოდენობა გაიზარდა, რაც დარგს მნიშვნელოვან ზიანს აყენებს. ამასთანავე, საქსტატის მონაცემებით, რძის შემცვლელი პასტის იმპორტი საქართველოში 71%-ით გაიზარდა, რაც დარგის წარმომადგენლებმა საგანგაშოდ შეაფასეს და აღნიშნეს, რომ ეს ნაბიჯი მომავალში ადგილობრივი პროდუქციის წარმოებას დააზარალებს.

„კავკასუს გენეტიკას“ დირექტორის, გიორგი ხატიაშვილის თქმით, 2024 წელს საქართველოში ევროპიდან მსხვილფეხა საქონლის იმპორტი შემცირდა, რაც ფერმებს გაფართოების საშუალებას არ აძლევს. მას მიაჩნია, რომ ნედლი რძის წარმოების შემცირების ფონზე, დამატებითი გამოწვევა გახდა იმპორტირებული რძის პასტისა და ფხვნილის გამოყენება, რამაც ადგილობრივი წარმოება დაასუსტა.

გარდა ამისა, გასულ წელს ევროპაში ცხოველებში გავრცელებული დაავადების, ბლუტანგის გამო, სანაშენე ცხოველების ექსპორტი შეჩერებულია, რაც კიდევ ერთი გამოწვევაა, რადგან ფერმებში საჭირო საქონლის დაკომპლექტება ვერ მოხერხდა. შედეგად, ნედლი რძის მიწოდება ვერ გაიზარდა.

თუ წელს კიტრის დათესვას აპირებთ, აუცილებლად წაიკითხეთ ეს რჩევები

0
თუ წელს კიტრის დათესვას აპირებთ, აუცილებლად წაიკითხეთ ეს რჩევები.
#image_title

თუ წელს კიტრის დათესვას აპირებთ, აუცილებლად წაიკითხეთ ეს რჩევები.

კიტრი სითბოსა და ტენის მოყვარული მცენარეა. კიტრის მრავალი ჯიში არსებობს, მათ შორისაა ჰიბრიდული ჯიშებიც, რომლებიც დაავადებების მიმართ გამძლეობით და მაღალი მოსავლიანობით ხასიათდება.

კიტრი სითბოს მოყვარული მცენარეა, ამიტომ მნიშვნელოვანი ნიადაგი იყოს განათებული და საკვები ნივთიერებებით მდიდარი (საუკეთესოდ იზრდება ჰაერის 25-30°C და ნიადაგის 20-25°C ტემპერატურის პირობებში). წინამორბედი კულტურების აღების შემდეგ, კიტრისთვის ნიადაგი მზადდება შემოდგომაზე, ან ადრე გაზაფხულზე.

დათესეთ საღი თესლი, დიდი ზომის. ჩაალბეთ ნახევარ ჭიქა რძეში და მეორე დღეს დათესეთ. ასეთი კიტრი ამოდის ძალიან მალე, ფაქტობრივად 4-6 დღეში.
კიტრი ითესება საღამოობით კარგად გამთბარ მიწაში. არ უყვარს ქარი, ამიტომ შეარჩიეთ შეძლებისდაგვარად დაცული ადგილი, რომ ორპირ ქარში არ მოყვეს.
ძალიან უყვარს სითბო და მზის სხივები, ხშირი მორწყვა თბილი წყლით სასიცოცხლოდ მნიშვნელოვანია კარგი მოსავლისა და იმისათვის, რომ კიტრი მწარე არ იყოს.
ბევრი წყლის დასხმა არ არის საჭირო.
კიტრისთვის საჭიროა ფხვიერი და სარეველებისგან განთავისუფლებული ნიადაგი. კიტრის მავნებლებია: ფრთათეთრა, თრიფსები და ტკიპები. ხოლო დაავადებებიდან: ჭრაქი, ნაცარი, ანთრაქნოზი, ბაქტერიოზი, ფუზარიოზი და სხვა.
 ყველაფერი, რაც კიტრის შესახებ უნდა იცოდეთ
როცა კიტრს გაუჩნდება მესამე ფოთოლი (ნამდვილს ეძახიან), გამოიყენეთ ზრდის სტიმულატორი: 1 ლ თბილ რძეში გახსენით 100 გრ ცოცხალი საფუარი. გააჩერეთ სრულ გახსნამდე და ეს მასა გახსენით 10 ლ თბილ წყალში. მორწყვეთ კარგად კიტრი. თუ არ გაქვთ ცოცხალი საფუარი, გამოიყენეთ მშრალი 25 გრ. აუცილებლად აცადეთ გახსნა. ეს პროცედურა ჩაუტარეთ ზუსტად 1 თვეში განმეორებით.
კიტრებს შორის უნდა იყოს დაშორება 20-30 სმ.
როგორც კი უხვფოთლიანობა დაიწყება, არ დაგავიწყდეთ სუსტი ფოთლების მოშორება. უბრალოდ მიაჭერით (არ მოტეხოთ). თუკი შეამჩნიეთ, რომ ფოთლები იწყებს გაყვითლებას, 1 სკ ნატურალური თაფლი გახსენით 1 ლ თბილ წყალში და მიაშხურეთ ფოთლებს (თაფლი უნდა იყოს ნატურალური).
იმისათვის, რომ მივიღოთ მაღალი მოსავალი, რეკომენდებულია ნაყოფის ხშირი და წმინდა კრეფა. კიტრი მოკრიფეთ ყოველდღე. რაც უფრო ხშირად დაკრეფთ კიტრს- მით მეტ მოსავალს მიიღებთ!

მოსავალი იკრიფება კვირაში 2-3 ჯერ, დილის საათებში. დილით და აღებისას გასათვალისწინებელი მისი მოწყვეტის პროცესიც, რადგან ნაყოფი  არ უნდა მოვგლიჯოთ. მცენარეები უნდა გავათავისუფლოთ გაფუჭებული/დაავადებული ნაყოფებისგან.  რაც შეეხება  მოკრეფილი ნაყოფს, უნდა შევინახოთ მაგარ ყუთებში და სასურველია მოხდებს მისი დროული რეალიზაცია.
კიტრის ქვეშ ნიადაგი არ უნდა გამოშრეს! თავიდან ირწყვება კვირაში 2-3-ჯერ, თბილი წყლით, საღამოობით, შემდეგ ხშირად, მაგრამ არა დიდი რაოდენობის წყლით – მთელი ზაფხულის განმავლობაში. სასურველია გაუკეთდეს მულჩირებაც. არ უნდა ამოითოხნოს! ჰაერის მისაწოდებლად, ნიადაგი უნდა ამოეჩიჩქნოს ალაგ-ალაგ, ფრთხილად, 10-15 სმ სიღრმეზე.
თუ გსურთ კიტრისთვის დამატებითი სასუქის მიწოდება- მოასხით გარშემო მხოლოდ მზიან ამინდში.
წვიმიან ზაფხულში, დაავადებების თავისად ასაცილებლად, სეიძლება ჯიშიდან გამომდინარეც- ააკარით შპალერზე ან სარებზე.
თუ კიტრი ისხავს მარტო მამრობით ყვავილებს, ან ყვავილები სცვივა- შეაჩერეთ მორწყვა, შეაშრეთ ნიადაგი და შემდეგ შეიტანეთ ნიადაგში მინერალური სასუქები, ანდა ნაცარი,,

როგორ უნდა მოვხარშოთ სწორად

0
როგორ უნდა მოვხარშოთ სწორად
#image_title

მოამზადეთ ღუმელში ან ორთქლზე:

„ქვაბში ჩაასხით ცოტა წყალი, დადგით შიგნით ჯამი ან ღრმა თეფში ისე, რომ ძირი ზევით იყოს მოთავსებული. დაალაგეთ დაჭრილი გოგრა და ზემოდან დააფარეთ კალკის ქაღალდი. კარგად დაუფარეთ გვერდები, მოხარშეთ 20–30 წუთით. ამ მეთოდით გოგრა სრულად იხარშება ორთქლზე.

გოგრის თესლი
არ გაიმეტოთ გადასაყრელად. გამშრალი გოგრის თესლი ძვირფასი საკვებია, რადგან მისი ზეთი დიდი რაოდენობით შეიცავს ლინოლენის, ოლეინის, პალმიტინის და სტეარინის უჯერ მჟავებს, ასევე ეთერზეთებს, ორგანულ მჟავებს, A და C ვიტიმინს. აქვს სიმსივნის საწინააღმდეგო, იმუნომასტიმულირებელი და ანტიოქსიდანტური მოქმედება. დიდი რაოდენობით შეიცავს რკინას, თუთიას, სპილენძს, კალიუმს. მის შემადგენლობაში 28% ცილაა.

იცით, რომ გოგრაში A ვიტამინი 5-ჯერ უფრო მეტია, ვიდრე სტაფილოში?! შეგახსენებთ, ეს ვიტამინი აუცილებელია ბავშვის ზრდა-განვითარებისათვის, მისი მხედველობის ჩამოყალიბებისათვის.

გოგრა შეიცავს დიდი რაოდენობით E ვიტამინს, რომელიც უჯრედების მემბრანების ნამდვილი მცველია და იცავს მათ რადიაციისა და მავნე ნივთიერებების ზემოქმედებისაგან.

K ვიტამინი, რომელიც გოგრაშია აღმოენილი, სისხლის შედედებას უზრუნველყოფს.

D ვიტამინი , რომელსაც ეს მზისფერი ბახჩეული შეიცავს, აუცილებლია კალციუმისა და ფოსფორის ცვლის მოწერსიგებისა და ადრეულ ასაკში რაქიტის პროფილაქტიკისათვის.

გოგრა მიკროელემენტების ნამდვილი საბადოა. ის შეიცავს სპილენძს, თუთიას, რკინას, მის შემადგენლობაშია აგრეთვე ბავშვის ძვლოვანი სისტემის განვითარებისათვის აუცილებელია ფტორი, კალციუმი.
შეიცავს დიდი რაოდენობით უჯრედისს, რაც კუჭ-ნაწლავის ფუნქციონირებისათვის აუცილებელია და ნაწლავთა შეკრულობის წინააღმდეგ საუკეთესო საშუალებაა. გოგრის ნიღაბი თქვენი სალამაზისათვის.