ქართული ზეთისხილი და ზეთი: ტენდენციები, ხარისხი და მომავალი – „თუ ადრე ზეთისხილს რგავდა 100 ფერმერი, დღეს 1000 რგავს – ხარისხობრივად მსოფლიოში მოწინავე პოზიციაზე ვიმყოფებით“
„თუ ადრე ზეთისხილს რგავდა 100 ფერმერი, დღეს 1000 ფერმერი რგავს“ – განაცხადა ზეთისხილის საერთაშორისო საბჭოს საპატიო პრეზიდენტმა გიორგი სვანიძემ რადიო „პალიტრა“ და „პალიტრანიუსის“ გადაცემაში – „საქმე“. სვანიძის თქმით, ქართული ზეთისხილი კონკურენციას უწევს იმპორტირებულ ზეითუნის ზეთს და ეს წარმატება რამდენიმე ფაქტორითაა განპირობებული.
ქართული ზეთისხილი და ზეითუნის ზეთის კონკურენცია
საქართველოს მწარმოებლებს წარმატების მიღწევა უმთავრესად ადგილობრივი ხარისხის უნიკალურ გემოვნურ თვისებებს უკავშირდება, რაც ქართულ ზეთს განარარჩევას უცხოური პროდუქციისგან. სვანიძის განცხადებით, მთავარია პროდუქტის ხარისხის შენარჩუნება, რაც ზრდის კონკურენტუნარიანობას, განსაკუთრებით იმპორტირებულ, შედარებით დაბალი ხარისხის პროდუქციის ფონის გათვალისწინებით.
უპირატესობები და კანონი მწარმოებლებისთვის
ახალი კანონი, რომელიც დეკემბრის ბოლოს ძალაში შევა, ითვალისწინებს ადგილობრივი მწარმოებლების ინტერესებს. კანონი აიძულებს ბაზარზე განსხვავებულ ნიშნებს და კანონმდებლობას, რაც უფრო მკაფიოდ გამოყოფს ადგილობრივი მაღალი ხარისხის ზეთისხილისა და იმპორტირებული პროდუქტების სხვაობას.
ქართული ზეთისხილის მომავალი და მზარდი ტენდენციები
როგორც სვანიძე აღნიშნავს, ქართული ზეთისხილის ხარისხი მსოფლიოს მოწინავე პოზიციაზეა, თუმცა რაოდენობრივად ისევ ჩამორჩება წამყვან ქვეყნებს, როგორებიც არიან ესპანეთი და სხვა შუა ქვეყნის წარმოებები. მიუხედავად ამისა, ბოლო წლებში ძალიან კარგი ტენდენციები ნარჩუნდება – თუ ადრე მხოლოდ 100 ფერმერი რგავდა ზეთისხილს, დღეს 1000 ფერმერი აქტიურადაა ჩართული. ასეთი ზრდა, ხარისხის გაუმჯობესებისკენ ორიენტირებულ ფერმერთა რიცხვის ზრდასთან ერთად, დადებით მოლოდინებს იძლევა.
დასკვნა: ზეთისხილი და ქართული ზეთი
ქართული ზეთისხილის ინდუსტრია სწრაფი ტემპებით ვითარდება და მათმა ადგილობრივმა პროდუქტმა მსოფლიოს ბაზარზე კონკურენცია დაიწყო. ხარისხი, რომელიც საქართველოს მწარმოებლებს აძლევს უპირატესობას, გაძლიერებს ადგილობრივი პროდუქციის პოპულარობას. ზეთისხილისა და ზეითუნის ზეთის ბაზრის ცვლილებები ხელს უწყობს გრძელვადიანი წარმატების მიღწევას და ქმნის ახალ შესაძლებლობებს ქართულ სოფლის მეურნეობაში.