ბუნებაში შინდი კარგად ხარობს. მისი ბუჩქი 100წელზე მეტ ხანს ცხოვრობს. ნაყოფი მომჟავო-მომწკლარტო-მოტკბოა, იჭმევა უმად ან მისგან მზადდება…
მრავლდება თესლით და ვეგეტაციურადაც. ცოცხლობს 250 წლამდე. შინდი გაცილებით დიდი რაოდენობით გვხვდება ბარში, მაგრამ არც თუ იშვიათად გვხვდება იგი მთაშიც 1500 მეტრამდე სიმაღლეზე ზღვის დონიდან.
შინდის ნაყოფი 10 პროცენტ შაქარს, 2-3,5 პროცენტ ორგანულ მჟავებს და 55 მგ პროცენტ ვიტამინ C-ს შეიცავს. გამოიყენება მურაბისა და კომპოტის, ხილფაფის და მარმელადის, გამაგრილებელი სასმელებისა და ლიქიორის დასამზადებლად. ნედლ და ხმელ ნაყოფებს იყენებენ როგორც საწებ-სანელებელს ხორციანი კერძებისათვის.
მიირთვით ახალი და მწიფე ნაყოფი უმად, რათა სრულად მოიწვდოს მისი გემო და სარგებელი.
გამოიყენეთ ნაყოფი სალათების, სოუსების, დესერტებისა და სასმელების მოსამზადებლად.
დაარეგულირეთ მისი გემო კერძებში სხვადასხვა ინგრედიენტების დახმარებით, რათა მიიღოთ საუკეთესო შედეგი.