26/11/2023
ავტორი: ირინა დათაშვილი
აშშ-ის სურსათისა და წამლების ადმინისტრაციამ (FDA) საკვების მწარმოებლებს შესთავაზა წესი, რომელიც მათ საშუალებას მისცემს შეამცირონ მარილის შემცველობა საკვებში.
ერთ-ერთი შემოთავაზებული შემცვლელი არის კალიუმის ქლორიდი, რომელიც ასევე ცნობილია როგორც კალიუმის მარილი. ნატრიუმის ბუნებრივი ალტერნატივა იძლევა მსგავს არომატს ნატრიუმის უარყოფითი ზემოქმედების გარეშე. მაგრამ ეს შემოთავაზება ვერ იქნება სასარგებლო თირკმელების დაავადების მქონე ადამიანებისთვის.
დამცველები აფრთხილებენ, რომ საკვებში კალიუმის დამატების ნაბიჯი შეიძლება საშიში იყოს – და ფატალურიც კი – თირკმელების ქრონიკული დაავადების მქონე ადამიანებისთვის.
თირკმელების დაავადება ხელს უშლის ორგანიზმს კალიუმის გამოდევნაში
თირკმელების ქრონიკული დაავადების მქონე ბევრ ადამიანს, მათ შორის თირკმელების უკმარისობის მქონე პირებს, არ შეუძლიათ კალიუმის ნორმალურად გამოყოფა. თუ ეს ადამიანები მიირთმევენ დიდი რაოდენობით კალიუმს, მინერალი შეიძლება დაგროვდეს მათ სისხლში. სისხლში კალიუმის ამაღლებულმა დონემ შეიძლება გამოიწვიოს გულის არანორმალური რიტმი და უეცარი გულის სიკვდილიც კი.
„იმ პირთა ძალიან მაღალი შეფასებით, ვინც არ იცის, რომ მათ აქვთ თირკმელების ფუნქციის დარღვევა და ჰიპერკალიემიის კლინიკური შედეგები, ამერიკულ დიეტაში „ფარული კალიუმის“ დამატება კალიუმის ქლორიდის შემცვლელების სახით არის რისკი, რომელიც არ უნდა იქნას მიღებული“,- ნათქვამია თირკმლის პაციენტების ამერიკული ასოციაციის განცხადებაში.
”არსებობს შესაძლებლობა, რომ კალიუმის მცირე რაოდენობა იყოს უსაფრთხო თირკმელების დაავადების მქონე ადამიანებისთვის, მაგრამ ამას საზღვარი აქვს”, – აღნიშნავს მედიცინის დოქტორი.
Professor Giorgi Pkhakadze, MD, MPH, PhD
#drpkhakadze #გიორგიფხაკაძე #accreditationge
Профессор Гиорги Пхакадзе. #ПрофессорПхакадзе
https://youtube.com/@drpkhakadze