ყველამ უკვე იცით, რომ რასაც სვამთ და ჭამთ, თუმცა, მნიშვნელოვანია გვახსოვდეს, რომ გარკვეული საკვები და სასმელი შეიძლება მართლაც ცუდი იყოს თქვენი ჯანმრთელობისთვის. საკვები, რომელიც „აქტიურად წამლავს“ თქვენს სხეულს.
ქირურგი ასახელებს ოთხ საკვებს, რომელიც „აქტიურად წამლავს“ თქვენს სხეულს. სწრაფი კვების უპირატესობები
- საღლაპური ღირებულება: სწრაფი კვება ხელმისაწვდომი და იაფია, რაც ბევრისთვის მიმზიდველს ხდის.
- დროის დაზოგვა: სწრაფი კვების მოსამზადებლად და შეძენისთვის საჭირო დრო მინიმუმამდეა შემცირებული, რაც იდეალურია გადატვირთული დღის განმავლობაში.
ჯანმრთელობის რისკები
- არასწორი კვება: ულტრა დამუშავებული საკვები შეიცავს ტუტეს და შაქრიან ინგრედიენტებს, რაც ვერ უზრუნველყოფს ორგანიზმს საჭირო ნუტრიენტებით.
- შეიცავს ძნელად მისაწვდომ კალორიებს: ხშირი სწრაფი კვების მიღებამ შეიძლება გამოიწვიოს ჭარბი წონის პრობლემა და მეტაბოლიზმის დარღვევები.
ჯანსაღი კვების ალტერნატივები
- პლანტური სუპები: მარტივად მოსამზადებელი.
- სალათები: გაისინჯეთ ახალი მწვანილი, პროტეინი და ნუშები.
- გოგირდოვანი მარცვლები: ისინი ასევე იაფი და სასარგებლოა.
ქირურგი ასახელებს ოთხ საკვებს, რომელიც „აქტიურად წამლავს“ თქვენს სხეულს:
სწრაფი კვება
სწრაფი კვების ვარიანტები იაფი და გემრიელია, მაგრამ ისინი არ არის ჯანსაღი და დაბალანსებული დიეტის საფუძველი. გვიან ღამით სწრაფი კვების ჭამა, ალბათ, დროდადრო კარგია, მაგრამ დარწმუნდით, რომ რეგულარულად არ მიირთმევთ ამ ულტრა დამუშავებულ საკვებს.
გამაგრილებელი სასმელები
სწრაფ კვებასთან ერთად საუკეთესო სასმელი არის გაზიანი სასმელები. მაგრამ მაშინ როცა თქვენ მათ „გამაგრილებელ სასმელებს“ უწოდებთ, დოქტორ ლონდონს ოდნავ განსხვავებული ფრაზა აქვს მათზე: „თხევადი სიკვდილი“.
ეს სასმელები ჩვეულებრივ შეიცავს შაქარს ქილაში და/ან შეიცავს ზოგიერთ ქიმიურ ნივთიერებას, რომელიც დაკავშირებულია ჯანმრთელობის პოტენციურ რისკებთან.
რძის პროდუქტები
ეს არის ის, რაც ვეგანებმა დიდი ხნის წინ დაადგინეს და დოქტორმა ლონდონმა დაადასტურა, რომ ყველი და რძის პროდუქტები არ არის განსაკუთრებით კარგი თქვენთვის, რაც არ უნდა დაუჯერებლად ჟღერდეს.
მიუხედავად იმისა, რომ მცენარეული შემცვლელები სულ უფრო პოპულარული ხდება, შესაძლოა ღირდეს მათზე გადასვლა ან თუნდაც სცადოთ და შეამციროთ რძისა და ყველის მიღება.
ალკოჰოლი
ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის (WHO) მიხედვით, ალკოჰოლი კლასიფიცირდება, როგორც ტოქსიკური, ფსიქოაქტიური, დამოკიდებულების გამომწვევი და კანცეროგენული ნივთიერება. მიუხედავად ამისა, მოსახლეობის უმეტესობა იღებს მას.
ეს შხამი ნორმალიზებულია, როგორც ჩვენი სოციალური ცხოვრების ნაწილი, მაგრამ დოქტორი ლონდონი გვაფრთხილებს, რომ ის შეიძლება იყოს „აბსოლუტურად ტოქსიკური ჩვენი სხეულის ყველა უჯრედისთვის”.
გასაკვირი არ არის, რომ ცუდმა საკვებმა და სასმელმა, შესაძლოა, გავლენა მოახდინოს არა მხოლოდ ფიზიკურ ჯანმრთელობაზე, არამედ ემოციურ და ფსიქოლოგიურ კეთილდღეობაზეც.
დასკვნა
ჯანსაღი ცხოვრების სტილის შენარჩუნება მოითხოვს ყურადღებას და ცოდნას, თუ რას ვჭამთ და ვსვამთ. მოერიდეთ ცუდ საკვებს და სასმელებს, რათა თქვენი ჯანმრთელობა და კეთილდღეობა დაიცვათ.