ჩიკაგოს უნივერსიტეტის მეცნიერებმა, ჩაატარეს ძალიან სიღრმისეული და დეტალური კვლევა.
კვლევით დამტკიცდა, რომ ცხიმიანი რძის პროდუქტები, საქონლისა და ცხვრის ხორცი შეიცავს ნივთიერებას, რომელიც ეხმარება კიბოს მკურნალობას.
კიბოს უჯრედების წინააღმდეგ მებრძოლი აქტიური ნივთიერება აღმოჩნდა ტრანსვაქცენური ცხიმოვანი მჟავა. ის შეიწოვება და გროვდება ცხიმებსა და რძეში. ეს ნივთიერება ბევრია კარაქში, ცხიმოვანი რძის პროდუქტები, საქონლის ხორცი და ცხვრის ხორცი. ასევე ბევრია დედის რძეში.
კვლევა Nature-ში, მსოფლიოში ერთ-ერთ ყველაზე სანდო და რეიტინგულ სამეცნიერო ჟურნალში გამოქვეყნდა.
კვლევა კომპლექსური და მრავალეტაპიანი იყო. პირველ რიგში, მეცნიერებმა შეამოწმეს საკვებში ნაპოვნი 235 სხვადასხვა ნივთიერების ბიოლოგიური აქტივობა. ყველაზე აქტიური TVK აღმოჩნდა. შემდეგ მათ ჩაატარეს ექსპერიმენტების სერია მღრღნელებზე, შემდეგ კი შეისწავლეს TCE-ის ეფექტი კიბოს მქონე პაციენტებში.
მეცნიერებმა აჩვენეს, რომ ცხიმოვანი მჟავა აუმჯობესებს იმუნური სისტემის სპეციალური უჯრედების უნარს, შეაღწიონ სიმსივნეებში და მოკლას კიბოს უჯრედები.
მასალის გამოყენების პირობები