სამშაბათი, აპრილი 29, 2025
- Advertisement -spot_img
მთავარიაგრო სიახლეებიჯონჯოლს უამრავი სასარგებლო თვისება აქვს - გირჩევთ, ჩართოთ ის თქვენს რაციონში

ჯონჯოლს უამრავი სასარგებლო თვისება აქვს – გირჩევთ, ჩართოთ ის თქვენს რაციონში

ჯონჯოლი საქართველოში ძალიან ცნობილია. როგორც ამბობენ, მის გარეშე სუფრა არ გაიშლება.

ჯონჯოლი ქართულ კულინარიაში გვხვდება არა მარტო მწნილის, არამედ ნიგვზით ან თხილით შეზავებული ფხალეულისა და დამოუკიდებელი კერძის სახითაც.

ჯონჯოლს უამრავი სასარგებლო თვისება აქვს და გირჩევთ, ჩართოთ ის თქვენს რაციონში.

ჯონჯოლისებრთა 11 ჯიში არსებობს სულ. მათგან ორი, კოლხური ჯოლჯოლი და ჩვეულებრივი ჯონჯოლი, საქართველოში ხარობს. კოლხური ჯოლჯოლი დასავლეთ საქათველოს ჰავას გუობს, ჩვეულებრივი კი ქართლსა და კახეთშიც იზრდება.
ჯონჯოლის გაუშლელ ყვავილებს ამწნილებენ.

1 კილო მწნილის გასაკეთებლად ქორფა ჯონჯოლის გარდა მარილი და ალუბლის ფოთლები დაგჭირდებათ.

შევარჩიოთ ქორფა ჯონჯოლი, გაუშლელი ყვავილებით, გავარჩიოთ, მოვაშოროთ უვარგისი მაგარი ღეროები, გავრეცხოთ ცივ წყალში, შემდეგ გავწუროთ და ჩავუშვათ სუფთა კასრში ან ქილაში, მოვაყაროთ მარილი, შემდეგ მეორე პირი ჯონჯოლი და განვაგრძოთ ასე, თან მრგვალი ხით მაგრად უნდა ვტენოთ ქილაში, სანამ არ გაივსება.

ზემოდან დავაფაროთ ალუბლის ფოთლები, მოვუკრათ ქილას თავი და შევინახოთ გრილ ადგილას. ერთი კვირის შემდეგ ვნახოთ, თუ ჯონჯოლი აკლია, დავამატოთ, მოვაყაროთ მარილი და მოვუკრათ თავი.

ჯონჯოლის დამწნილებას სჭირდება დაახლოებით 1 კვირა.

100 გრამი ჯონჯოლი 23 კილოკალორიას შეიცავს.

ჯონჯოლის შემადგენლობაშია:

ცილები – 2,36 გრამი

ცხიმები – 0,86 გრამი

ნახშირწყლები – 1,69 გრამი

საკვები ბოჭკოები – 3,2 გრამი

ნაცარი – 8,04 გრამი

წყალი – 83,85 გრამი

მაკროელემენტების შემცველობა 100 გრამზე:

ფოსფორი – 10 მილიგრამი

კალიუმი – 40 მილიგრამი

ნატრიუმი – 196,4 მილიგრამი

მაგნიუმი – 33 მილიგრამი

კალციუმი – 40 მილიგრამი

მიკროელემენტების შემცველობა 100 გრამზე

კაჟი – 50 მიკროგრამი

თუთია – 320 მიკროგრამი

სპილენძი – 0,374 მილიგრამი

მანგანუმი – 0,078 მილიგრამი

სელენი (სელენიუმი) – 1,2 მიკროგრამი

რკინა – 1,67 მილიგრამი

ვიტამინების შემცველობა 100 გრამზე:

B1 (თიამინი) — 0,018 მილიგრამი

B2 (რიბოფლავინი) — 0,139 მილიგრამი

B6 (პირიდოქსინი) — 0,023 მილიგრამი

B9 (ფოლიუმის მჟავა) — 0,023 მილიგრამი

C — 4,3 მილიგრამი

E — 0,88 მილიგრამი

К (ფილოქინონი) — 0,0246 მილიგრამი

PP (ნიაცინის ეკვივალენტი) — 0,652 მილიგრამი

ქოლინი — 6,5 მილიგრამი

A — 0,007 მილიგრამი

ბეტა–კაროტინი — 0,083 მილიგრამი

B5 (პანტოთენის მჟავა) — 0,027 მილიგრამი.

ჯონჯოლის სასარგებლო თვისებები ადამიანის ორგანიზმისთვის:

აძლიერებს მეხსიერებას და ხელს უწყობს ყურადღების კონცენტრაციას

საჭმლის მომნელებელი სისტემის დარღვევებისას აღადგენს ნაწლავების მუშაობას

შველის გაციებისა და ვირუსული დაავადებების დროს გართულებული ხველებისას

არეგულირებს რეპროდუქტიული სისტემის მუშაობას ქალებშიც და მამაკაცებშიც

აჩქარებს მეტაბოლურ პროცესებს უჯრედის დონეზე, რისი წყალობითაც მაღლდება კუნთოვანი ქსოვილის ტონუსი და მუხრუჭდება დეგენერატულ-დისტროფიული ორგანული ცვლილებები – რადიკულიტები, ართროზები, ოსტეოქონდროზები.

მომზადდა ქართული პრესის მასალების მიხედვით
author avatar
SheniSofeli.ge
#drpkhakadze
მსგავსი სიახლეები

[fetch_posts]

- Advertisement -spot_img

ბოლო სიახლეები