სამშაბათი, ნოემბერი 25, 2025
- Advertisement -spot_img

საქსტატი – ნოემბერში ბოსტნეული და ბაღჩეული 15.5 პროცენტით გაძვირდა

0
კვლევა - ქალაქებში მცხოვრები ადამიანები ხილისა და ბოსტნეულის მონელების უნარს კარგავენ
#image_title

სტატისტიკის ეროვნული სამსახურის მონაცემებით, წლიური ინფლაციის ფორმირებაზე ძირითადი გავლენა იქონია ფასების ცვლილებამ სურსათმა და უალკოჰოლო სასმელებმა.

საქსტატის ცნობით, ჯგუფში ფასები გაიზარდა 3.1 პროცენტით, რაც წლიურ ინფლაციაზე 1.0 პროცენტული პუნქტით აისახა. ფასები 15.5 პროცენტით მომატებულია ბოსტნეულსა და ბაღჩეულზე, ყავა, ჩაი და კაკაო 7.8 პროცენტით გაძვირდა, შაქარი, ჯემი და სხვა ტკბილეული კი 7.0 პროცენტით. ფასები 6.1 პროცენტით არის მომატებული მინერალურ და წყაროს წყალზე, უალკოჰოლო სასმელებსა და ნატურალური წვენებზე. ზეთი და ცხიმი 5.0 პროცენტითაა გაძვირებული, ხილი და ყურძენი – 3.6 პროცენტით, თევზეული – 1.3 პროცენტით. პურზე და პურპროდუქტებზე ფასებმა 0.9 პროცენტით მოიმატა, ხოლო ხორცსა და ხორცის პროდუქტები – 0.5 პროცენტით.

ამასთან, ფასები -1.5 პროცენტი შემცირდა რძის, ყველისა და კვერცხის ქვეჯგუფზე. „სხვადასხვა საქონელი და მომსახურება: ჯგუფში ფასები გაიზარდა 6.6 პროცენტით, რაც 0.35 პროცენტული პუნქტით აისახა მთლიან ინდექსზე. ფასები 23.4 პროცენტით მომატებულია პირად ნივთებზე. დაზღვევა 12.9 პროცენტითაა გაძვირებული, ხოლო საფინანსო მომსახურება – 4.5 პროცენტით. პირადი ჰიგიენა კი 3.6 პროცენტით გაძვირდა“, – აღნიშნულია საქსტატის ინფორმაციაში.

ამასთან, უწყების ანგარიშით, ალკოჰოლური სასმელებისა და თამბაქოს ჯგუფში ფასები გაიზარდა 5.1 პროცენტით, რაც წლიურ ინფლაციაზე 0.34 პროცენტული პუნქტით აისახა. ფასები 7.5 პროცენტით გაიზარდა როგორც ალკოჰოლურ სასმელებზე, ისე თამბაქოს ნაწარმზე – 2.1 პროცენტით.

რაც შეეხება შემცირებას, საქსტატის მონაცემებით, კავშირგაბმულობის ჯგუფში ფასები შემცირებულია 12.9 პროცენტით, რაც წლიურ ინფლაციაზე-0.48 პროცენტული პუნქტით აისახა;

„საცხოვრებელი, წყალი, ელ.ენერგია, აირი: ჯგუფში დაფიქსირდა ფასების 3.7 პროცენტიანი კლება, რაც -0.32 პროცენტული პუნქტით აისახა წლიურ ინფლაციაზე. ფასები შემცირებულია ქვეჯგუფებზე: ელექტროენერგია, აირი და სათბობის სხვა სახეები (-5.2 პროცენტი) და ფაქტობრივი გადასახადი საცხოვრებელზე (-2.7 პროცენტი). ამასთან, ფასები მომატებულია საცხოვრებლის მიმდინარე მოვლასა და შეკეთებაზე (5.8 პროცენტი)“, – აღნიშნულია საქსტატის ანგარიშში.

თუ შალის სვიტერი კანის ქავილს იწვევს – ეს რჩევა წაიკითხეთ

0
თუ შალის სვიტერი კანის ქავილს იწვევს - ეს რჩევა წაიკითხეთ
#image_title

თუ შალის სვიტერი კანის ქავილს იწვევს – ეს რჩევა წაიკითხეთ

გეცნობათ ისეთი შეგრძნება, როცა თბილი სვიტერის ტარებისას კანზე ქავილი გეწყებათ, თითქოს ალერგია გქონდეთ?

მატყლის მიმართ რეაქცია ხშირად არ არის პირდაპირი ალერგია. ეს იმ მიზეზით ხდება, რომ მატყლის ბოჭკოები და მათი დამუშავების პროცესში გამოყენებული ნივთიერებები შეიძლება კანზე გამონაყარის მიზეზი გახდეს და კანი გააღიზიანოს.

შეიძლება თუ არა გქონდეთ ალერგია მატყლის მიმართ?

მატყლი 1930-იანი წლებიდან ცნობილი ალერგენია. თანამედროვე მედიცინა კი ხსნის იმ მექანიზმებს, რომლებიც ამ ალერგიულ რეაქციებს იწვევს. მატყლი, განსაკუთრებით ცხვრის მატყლი, შეიცავს ნივთიერებებს, რომლებმაც შეიძლება განავითაროს კანის ჰიპერმგრძნობელობა და გამოიწვიოს ქავილი და გაღიზიანება.

ალერგია შალზე: სიმპტომები

მატყლის ტარებისას შესაძლოა შეამჩნიოთ შემდეგი სიმპტომები:

  • ქავილი
  • წიწკნა
  • კანის გაღიზიანება
  • სიწითლე
  • შეშუპება
  • ცხვირის გამონადენი, თვალების ცრემლიანობა
  • ხველა

ამავე დროს, თუ კანზე გამონაყარი ან ურტიკარია (წითელი ლაქები) გამოჩნდა, შესაძლოა შალის მატყლის მიმართ ჰიპერმგრძნობელობა ან ალერგია იყოს. ამისთვის ყველაზე მეტად მიდრეკილნი არიან თხელი კანის მქონე ადამიანები, ბავშვები, ქალები და ისინი, ვინც ატიპიური დერმატიტით ან სხვა ავტოიმუნური კანის დაავადებებით იტანჯებიან.

რატომ იწვევს შალი გამონაყარს?

გაძლიერებული კანის მგრძნობელობა შეიძლება იყოს კონტაქტური ალერგიის ან ჰიპერმგრძნობელობის შედეგი. თუმცა, ეს სიმპტომები ყოველთვის არ არის ალერგიული რეაქცია, ხშირად ისინი ორგანიზმის იმუნური სისტემის რეაქციის ნაყოფია.

რომელი მატყლი იწვევს ნაკლებ გაღიზიანებას?

თუ მატყლის ტარებისას შენიშნავთ კანის გაღიზიანებას, რეკომენდებულია შალის გამოყენებისას აირჩიოთ უფრო რბილი მატყლი. მაგალითად, მერინოსის მატყლი, რომელიც გამორჩეულია თავისი რბილობით, უფრო ნაკლებ გაღიზიანებას იწვევს, ვიდრე ჩვეულებრივი ცხვრის მატყლი. ასევე, ქაშმირი და ალპაკა შეიძლება იყოს კარგი არჩევანი, რადგან მათი ბოჭკოები უფრო თხელია და ნაკლებად ახდენენ კანის გაღიზიანებას.

როგორ შეიძლება თავიდან აიცილოთ გაღიზიანება?

  1. ბამბის ტანსაცმელი შალის სვიტერის ქვეშ: თუკი შალის სვიტერის ტარებისას ქავილი გექნებათ, სცადეთ ბამბის მაისურის ჩაცმა, რაც შალის ქსოვილთან უშუალო კონტაქტს შეამცირებს.
  2. შალის რბილი ტიპების არჩევა: აირჩიეთ ქაშმირი, მერინოსის მატყლი ან ალპაკა, რადგან ისინი ნაკლებად იწვევენ გაღიზიანებას.
  3. კონდიციონერის გამოყენება: შალის სვიტერის რეცხვისას, კონდიციონერის დამატება ხელს შეუწყობს ქსოვილის ბოჭკოების უფრო რბილად ქცევას და შეამცირებს გაღიზიანების რისკს.
  4. შალის წინასწარი გარეცხვა:  შალის სვიტერის პირველად გამოყენებამდე გარეცხვამ შეიძლება ბოჭკოების სირბილე გაზარდოს და ქავილის შეგრძნება შეამციროს.
  5. ლანოლინის ალერგია: თუ გაღიზიანება არ ქრება, შესაძლოა ლანოლინზე (მატყლის ბუნებრივი ნივთიერება) ალერგია გქონდეთ. ამ შემთხვევაში, მიმართეთ ექიმს ან გამოიყენეთ შალისგან თავისუფალი ტანსაცმელი.

შედეგი

თუ ქავილი და გაღიზიანება მაინც გრძელდება, საუკეთესო გამოსავალი იქნება ექიმთან კონსულტაცია. ეს დაგეხმარებათ სწორად დაადგინოთ, თუ რა იწვევს ალერგიას და სწორად შეარჩიოთ ალტერნატიული მატყლის ქსოვილი, რათა მოიხმაროთ უსაფრთხო და კომფორტული ტანსაცმელი.

საქართველოში ჰაერის ტემპერატურა +17 გრადუსამდე მოიმატებს – ამინდის განახლებული პროგნოზი

0
თოვა და -7 გრადუსი ყინვა – 20 იანვარს მოსალოდნელი ამინდი ქალაქების მიხედვით
#image_title

გარემოს ეროვნული სააგენტო ამინდის განახლებულ პროგნოზს აქვეყნებს:

„3-5 დეკემბერს საქართველოში მოსალოდნელი ამინდი

6 დეკემბრამდე საქართველოში უმეტესად უნალექო ამინდია მოსალოდნელი.

დასავლეთ საქართველოში ჰაერის ტემპერატურა დღის საათებში +15, +17 გრადუსამდე მოიმატებს.

ქ. თბილისში უნალექო ამინდია მოსალოდნელი. ჰაერის ტემპერატურა დღისით +9, +11 გრადუსი დაფიქსირდება.
სანაპირო რაიონებში (ბათუმი, ქობულეთი, ანაკლია, ფოთი): უმეტესად უნალექო ამინდია მოსალოდნელი. ჰაერის ტემპერატურა დღისით +14, +17 გრადუსამდე მოიმატებს.

დასავლეთ საქართველოს დაბლობ რაიონებში (ზესტაფონი, ქუთაისი, სამტრედია, ზუგდიდი, მარტვილი, ოზურგეთი) უმეტესად უნალექო ამინდია მოსალოდნელი. ჰაერის ტემპერატურა დღისით +14, +17 გრადუსამდე მომიმატებს.

დასავლეთ საქართველოს მთიან რაიონებში (ამბროლაური, ონი, ცაგერი, შოვი, ჭიათურა, საჩხერე, ხულო, რიკოთის უღელტეხილი): უმეტესად უნალექო ამინდია მოსალოდნელი. ჰაერის ტემპერატურა დღისით +10, +13 გრადუსამდე მოიმატებს.

დასავლეთ საქართველოს მაღალმთიან რაიონებში (მესტია, ბახმარო): უმეტესად უნალექო ამინდია მოსალოდნელი. ჰაერის ტემპერატურა დღისით +3, +8 გრადუსი დაფიქსირდება.

ქართლში (რუსთავი, ბოლნისი, მარნეული, გარდაბანი, გორი, ცხინვალი): უმეტესად უნალექო ამინდი იქნება. ჰაერის ტემპერატურა დღისით +6, +11 გრადუსი დაფიქსირდება.

კახეთში (საგარეჯო, თელავი, გურჯაანი, სიღნაღი, ლაგოდეხი, ყვარელი, ახმეტა, დედოფლისწყარო): უმეტესად უნალექო ამინდი იქნება. ჰაერის ტემპერატურა დღისით +6, +11 გრადუსი დაფიქსირდება.

აღმოსავლეთ საქართველოს მთიან რაიონებში (ახალციხე, ბორჯომი, დუშეთი, თიანეთი, ფასანაური): უმეტესად უნალექო ამინდი იქნება. ჰაერის ტემპერატურა დღისით +4, +9 გრადუსი დაფიქსირდება.

აღმოსავლეთ საქართველოს მაღალმთიან რაიონებში (ახალქალაქი, წალკა, ბაკურიანი, გუდაური, ომალო): უმეტესად უნალექო ამინდი იქნება. ჰაერის ტემპერატურა დღისით 0, +5 გრადუსი დაფიქსირდება“.

ჩიჩილაკი – საახალწლო ნაძვის ხე ქართულად

0
ჩიჩილაკი - საახალწლო ნაძვის ხე ქართულად
#image_title

ჩიჩილაკი – საახალწლო ნაძვის ხე ქართულად

საქართველოში ახალი წელი და საახალწლო დღესასწაულები ბევრისთვის ასოცირდება ჩიჩილაკთან.

მას უამრავი ადამიანი ყიდულობს და ნაძვის ხის გვერდით ათავსებს.

ჩიჩილაკი, ტრადიციისამებრ, თხილის ხისგან მზადდება. ამისათვის მას ერთი ბოლოდან თლიან, რის შედეგადაც ხვეული ფაფუკი ვარჯი წარმოიქმნება. როდესაც ძირითადი სამუშაო სრულდება, პატარა ხეს კანფეტებითა და ხილით რთავენ.

ჩიჩილაკის დამზადების ტრადიცია გურიიდან გავრცელდა.

„ჩიჩილაკი ნამდვილი ქართული საახალწლო ცხოვრების ხეა. დაკავშირებულია სიწმინდესთან და ნაყოფიერებასთან. ბედნიერ, ბარაქიან და ჯანმრთელობით სავსე წლის მომტანად ითვლება“

ის თითქმის ყოველ ნაბიჯზე იყიდება - Sputnik საქართველო

კალანდა ანუ იგივე კალანდრა,  სულხან-საბას ლექსიკონის მიხედვით წლის თავს, ახალ წელიწადს ნიშნავს. გურულები განსაკუთრებულად ხვდებოდნენ კალანდას. ოთახს ამშვენებდა კურკანტელას მარცვლებითა და ფოჩიანი კანფეტებით დამშვენებული ჩიჩილაკი, რომელსაც გურული კაცი თხილის ნედლი შტოდან თლიდა. ჩიჩილაკს “ქართულ ნაძვის ხესაც”უწოდებენ. ეს იყო რიტუალური საგანი, რომელსაც საახალწლოდ სპეციალურად ამზადებდნენ. ის ძირითადად დასავლეთ საქართველოში იყო გავრცელებული. ჩიჩილაკი ახალი წლის სიმბოლოა. წინათ გურიასა და იმერეთში ახალი წლის დღეებში ყველა ცდილობდა თავის ოჯახში ჩიჩილაკი დაედგა. არსებობდა ჩიჩილაკის რამდენიმე სახეობა, რომელთაგან ყველაზე გავრცელებული გურული ჩიჩილაკია. ხვათა შორის, იმერეთში ჩიჩილაკს ენდროთიც ღებავდნენ.

“ქართული ნაძვის ხე”ასე მზადდება: ახალ წლამდე ორი კვირით ადრე მოჭრიან თხილის გრძელ ჯოხს და წყალში ალბობდნენ. ახალი წლის წინა ღამეს ცეცხლზე ქერქს დაბრაწავენ (ადრე ამას კერიის შუაცეცხლზე აკეთებდნენ), მერე კანს აცლიან, თლიან და ცოტა ხანში მზად არის თოვლივით თეთრი ჩიჩილაკი, რომელსაც ჩირითა და სუროს ტოტებით რთავდნენ. სასიხარულოა, რომ საქართველოში ჩიჩილაკი სულ უფრო პოპულარული ხდება და მას ახლა საქართველოს თითქმის ყველა კუთხეში შეხვდებით ოჯახებში და არა მხოლოდ გურიაში.

ჩიჩილაკი წმინდა ბასილის სახელთან არის დაკავშირებული. გურიაში მას “ბასილის ფაფუკ წვერებსაც”ეძახდნენ, საახალწლოდ გამომცხვარ ნამცხვარს კი “ბასილის პურს”უწოდებდნენ. საქმე ის არის, რომ 14 იანვარი წმინდა ბასილი დიდის ხსენების დღე გახლავთ და როგორც ჩანს, ხალხმა ამ ფორმით გამოხატა მოწიწება ამ დიდი წმინდანის მიმართ.

ჩიჩილაკს მნიშვნელოვანი ადგილი ეჭირა სადღესასწაულო ხონჩაზე, რომელიც ახალი წლის ღამეს იშლებოდა. ნათლისცემის წინა ღამეს ჩიჩილაკს აუცილებლად წვავდენენ და სჯეროდათ, რომ გასული წლის უსიამოვნებებს მისი ფერფლი წაიღებდა.

საქართველოში პირველი ნაძვის ხის ისტორია

0
საქართველოში პირველი ნაძვის ხის ისტორია
#image_title

საქართველოში პირველი ნაძვის ხის ისტორია

საქართველოში, როგორც ქრისტიანულ ქვეყანაში, ნაძვის ხის ტრადიცია მჭიდროდ უკავშირდება შობისა და ახალი წლის აღნიშვნას. მისი მორთვა ფართოდ გავრცელდა მე-19 საუკუნეში, როდესაც ევროპული კულტურული ტრადიციები ქართულ გარემოშიც შემოვიდა. თავდაპირველად ნაძვის ხე ძირითადად დიდ ქალაქებში ირთვებოდა, განსაკუთრებით იმ ოჯახებში, რომლებსაც ევროპასთან აქტიური კონტაქტი ჰქონდათ. თუმცა ამ ტრადიციის უნიკალური ელემენტები დროის განმავლობაში განვითარდა და ეროვნულ კულტურასთან მჭიდროდ დაკავშირებული დეტალები შეიძინა. ასე რომ, ნაძვის ხე საქართველოში არა მხოლოდ ევროპული ტრადიციის ნაწილია, არამედ ქართულმა კულტურამ მას თავისი განსაკუთრებული სახე მისცა.

პროფესია მებაღე, მაკავშირებელი რგოლი ბუნებასა და ადამიანს შორის — ანა ხიჯაკაძის გამოცდილება

0
ანა ხიჯაკაძის გამოცდილება
#image_title

კეთილმოწყობილი ბაღი, მოწესრიგებული და ლამაზად გაფორმებული ეზო განსაკუთრებულ ხიბლს სძენს გარემოს, მნახველში აღტაცებას იწვევს და მას ესთეტიკურ ტკბობას ანიჭებს, თუმცა ალბათ ცოტა თუ ვფიქრობთ იმაზე, რამხელა შრომა და რამდენი ადამიანის ძალისხმევა დგას თვალწარმტაცი პეიზაჟების მიღმა. ჰარმონიული ეკოსისტემის მიღებასა და ბუნებასთან კავშირის დამყარებაში ერთ-ერთი ფუნდამენტური როლი მებაღეს ენიჭება, რომელიც ლანდშაფტის არქიტექტორისა თუ დიზაინერის იდეების რეალური განმახორციელებელი და ბაღისა და მცენარეების მდგომარეობასა და იერსახეზე პასუხისმგებელი პირია.

მებაღე ბაღის გამართულად ფუნქციონირებასა და ესთეტიკურ ნაწილში უმნიშვნელოვანეს ფუნქციას ასრულებს. ის პასუხისმგებელია მწვანე საფარის მდგომარეობაზე, მცენარეების დარგვასა და მოვლაზე, მათ გასხვლა-შეწამვლასა და მკურნალობაზე, გაზონის გაკრეჭაზე, სარეველებისა და მავნე ნივთიერებებისგან ტერიტორიის გაწმენდაზე, სარწყავი სისტემების მოწესრიგებაზე, მათ გამართულ მუშაობასა და მცენარეების დროულად მორწყვაზე. მებაღე ქმნის ყველა პირობას იმისათვის, რომ ბაღმა წლის ნებისმიერ დროს მიმზიდველობა არ დაკარგოს და სასურველი სახე შეინარჩუნოს.

გააგრძელეთ კითხვა:

 

გურჯაანელმა მოსწავლეებმა მოწყობილობა შექმნეს, რომელიც ყვავილის მტვერს ავტომატურად აგროვებს

0
მოწყობილობა ყვავილის მტვერს ავტომატურად აგროვებს
#image_title

გაიცანით 15 წლის ნიკოლოზ ზირაქაშვილი და 16 წლის გიორგი ჯაჭვაძე

გურჯაანელმა მოსწავლეებმა მოწყობილობა შექმნეს, რომელიც ყვავილის მტვერს ავტომატურად აგროვებს

ქათამი ნიგოზში დედამთილის რეცეპტით

0
ქათამი ნიგოზში დედამთილის რეცეპტით
#image_title

ქათამი ნიგოზში დედამთილის რეცეპტით

-იგივე რეცეპტით შეგიძლიათ მოამზადოთ სოკოც, ძალიან გემრიელი გამოდის

ქათამი 1,8-2 კგ
•ნიგოზი 400 გრ.
•ხახვი 2 თავი
•ტომატ პასტა 2 ს/კ
•ნიორი 3 კბ.
•დაფნა 2 ფოთოლი
•მიხაკი 4-5 ცალი
•ყვითელი ყვავილი 1/2 ჩ.კ
•წითელი დაფქული წიწაკა 1/2 ჩ.კ
•ოჯახური • Ojakhuri ხარჩოს საკმაზი 1,5 ჩ.კ
•მარილი
•მდუღარე წყალი 150-200 მლ.
ქათამი დავჭრათ და ჩავშუშოთ წვრილად დაჭრილ ხახვთან ერთად. თან ჩავამატოთ 2 ცალი დაფნის ფოთოლი და 4-5 ცალი მიხაკი ღერო, რომელსაც ცოტა ხანში ამოვიღებთ.
ხახვის მოშუშვის დროს ვამატებთ 2 სუფრის კოვზ ტომატ – პასტას.
ცალკე ვამზადებთ გატარებულ ნიგოზს, ნიორს, ოჯახურის ხარჩოს სუნელს (ან კოვზის წვერით ხმელი ქინძი, 1 ჩაის კოვზი უცხო სუნელი, 1 ჩაის კოვზი ყვითელი ყვავილი, დაფქვილი წითელი წიწაკა გემოვნებით, ასევე კოვზის წვერით დარიჩინი), მარილი გემოვნებით და ამას დავასხათ ადუღებული წყალი 150-200 მლ. და გავხსნად ნელ-ნელა, ძალიან არ უნდა გავითხელდეს. გავთქვიფოთ ხელის ბლენდერით და ჩავუშვათ ქვაბში, სადაც გვაქვს ხახვსა და ტომატში მოშუშული ქათამი.
მივიყვანოთ დუღილამდე და გამოვრთოთ.
გემრიელად მიირთვით.
🤗
წყარო: ნუცას დღიური

ეს არის ძალიან მისტიკური ხელოვნება – „ჩვენი ერის ძალიან მნიშვნელოვანი მონაპოვარია“

0
#image_title

ეს არის ძალიან მისტიკური ხელოვნება…

„ტიხროვანი მინანქრის ტექნოლოგია, თავისი არსით, ქართული იდენტობის თვალსაზრისით, ჩვენი ერის ძალიან მნიშვნელოვანი მონაპოვარია“, – ერმილე მაღრაძე