ნატურალური თაფლი – როგორ ამოიცნოთ და რა თვისებები აქვს?
თაფლი ერთ-ერთი ყველაზე ძვირფასი და სასარგებლო პროდუქტია ბუნებისგან, რომელიც არამარტო გემრიელი, არამედ ჯანმრთელობისთვისაც ძალიან სასარგებლოა. მასში ნატურალური შაქრები, მინერალები, ფერმენტები, ვიტამინები და ანტიმიკრობული ნივთიერებები შედის, რაც მას ბუნებრივი მატონიზირებელი და ანთების საწინააღმდეგო ეფექტით ხასიათდება. ნატურალური თაფლი ხელს უწყობს ნივთიერებათა ცვლას, აუმჯობესებს იმუნურ სისტემას და ბაქტერიებს კლავს. თუმცა, დღესდღეობით ხშირად შევხვდებით ფალსიფიცირებულ თაფლს, ამიტომ მნიშვნელოვანია იცოდეთ როგორ ამოიცნოთ ნატურალური თაფლი და როგორ შეინახოთ იგი სწორად.
როგორ დავადგინოთ ნატურალური თაფლის არსებობა?
ნატურალური თაფლის გარჩევა შესაძლებელია რამდენიმე მარტივი მეთოდით:
- გამჭვირვალობა
ნატურალური თაფლი ყოველთვის გამჭვირვალეა, თუ არ არის ჩაშაქრებული. ჩაშაქრება ზამთარში ხდება, რადგან თაფლს შაქარი ტენდეციურად იცვლება კრისტალებად. ფალსიფიცირებული თაფლი ხშირად მღვრიე ან გაფუჭებული ჩანს. - არომატი
ნატურალურ თაფლს აქვს მხოლოდ მისთვის დამახასიათებელი სასიამოვნო არომატი, რომელიც ზომიერია. თუ გემო არცთუ ისე სასიამოვნო ან ძალიან სუსტი გახლავთ, ეს შეიძლება ფალსიფიცირებული თაფლის ნიშანი იყოს. - გემო
ნატურალური თაფლი საკმაოდ ტკბილია და მისი გემო ოდნავ წვავს ყელს. ფალსიფიცირებული თაფლი მხოლოდ წყლის ტკბილ გემოს იწვევს. - სისქე
თუ თაფლი პირში არ დნება სწრაფად, ეს მისი ნატურალობის ნიშანი შეიძლება იყოს. ნატურალური თაფლი ფორმას ინარჩუნებს და არ იშლება. - კონსისტენცია
ნატურალური თაფლი ნაზი კონსისტენციისაა და მისი თითებს შორის მოტეხვა არ ხდება. თუ თაფლი უხეში და ოშტების მსგავსია, ეს შეიძლება ყალბი თაფლის ნიშანი იყოს. - მოსრისეთ თაფლი თითებს შორის. ნატურალური თაფლის კონსისტენცია ნაზია, კანი მას შეიწოვს. ფალსიფიცირებული თაფლი უხეში კონსისტენციისაა და კოშტებად რჩება თითებს შორის. ნატურალური თაფლი ჩაშაქრებულიც კი ერთგვაროვანია, განშრევებების გარეშე, შაქრის ცალკეული კრისტალები მასში არ იგრძნობა.
- წყლის შემცველობა:
მომწიფებული ნატურალური თაფლი თითქმის არ შეიცავს წყალს, ამიტომ თუ მას ქაღალდზე დააწვეთებთ, იგი არ წარმოქმის სველ ლაქას, ფალსიფიცირებული თაფლი კი ქაღალდს ასველებს. შეგიძლიათ, ასეც გამოსცადოთ: ჩაუშვით თაფლში პურის პატარა ნაჭერი და 10-12 წუთი გააჩერეთ. მერე ამოიღეთ. თუ თაფლი ნატურალურია, პური გამაგრდება, თუ ფალსიფიცირებულია – დარბილდება.
როგორ შევინახოთ ნატურალური თაფლი?
- ჭურჭელი
თაფლი უნდა შეინახოთ მინის ან თიხის ჭურჭელში. მინის ჭურჭელი არ რეაგირებს თაფლთან, არ გამოყოფს მავნე ნივთიერებებს და იდეალურად ინახავს მის სურნელს და თვისებებს. - გაგრილება
თაფლი უნდა ინახებოდეს გრილ ადგილას, მზის სხივებისგან დაცულ ადგილებში, რადგან მზის პირდაპირი სხივები გავლენას ახდენს თაფლის სასარგებლო თვისებებზე. - შენახვის დრო
თაფლს თუ სწორად შეინახავთ, შეიძლება მრავალი წლის განმავლობაში ინახებოდეს, მაგრამ თბილ ადგილებში ძალიან დიდი დრო არ არის რეკომენდირებული.
კიდევ რამდენიმე რჩევა ნატურალური თაფლის გამოსაცნობად:
- ამოიღეთ თაფლი კოვზით. თუ იგი ნატურალურია, წარმოქმნის გრძელ (10-12 სმ სიგრძის) “ძაფს”, რომელიც დიდხანს არ გაწყდება და თუ კოვზს დაატრიალებთ, ზედ დაეხვევა. როდესაც თაფლის ძაფი გაწყდება, ზედაპირზე წარმოიქმნება პატარა ბორცვი, რომელიც ნელ-ნელა გასწორდება.
- გახსენით ერთი სუფრის კოვზი თაფლი ერთ ჩაის ჭიქა ცხელ წყალში. ნატურალური თაფლი მთლიანად გაიხსნება და არ წარმოქმნის ნალექს. ხსნარი არ აიმღვრევა, თუ მას ცოტაოდენ სპირტს დავუმატებთ.
- ქაღალდის ფურცელს თხელ ფენად წაუსვით თაფლი ისე, რომ კიდეები თავისუფალი დარჩეს. ფურცელს წაუკიდეთ ცეცხლი. თუ ცეცხლი ჩაქრა, თაფლი ნატურალურია, თუ მთელი ფურცელი დაიწვა – ფალსიფიცირებული.
- თაფლის წვეთს მოაყარეთ ცოტაოდენი სახამებელი – თუ იგი თეთრ ნაფიფქად დარჩა, თაფლი ნატურალურია.
- ჩაის სუსტ და თბილ ნაყენს დაუმატეთ ცოტაოდენი თაფლი. თუ იგი ნატურალურია, ჩაი გამუქდება, მაგრამ ნალექი არ წარმოიქმნება.
- გაახურეთ ნემსი და ჩაუშვით თაფლში. თუ მასზე წარმოიქმნა წებვადი მასა, თაფლი ფალსიფიცირებულია. ნატურალურ თაფლში ნემსი სუფთა დარჩება.
როგორ მივირთვათ თაფლი?
თაფლი ყველაზე სასარგებლოა. ცხელ წყალში თაფლის გახსნის ან ჩაისთან ერთად გამოყენების დროს შეიძლება დაკარგოს მისი სასარგებლო თვისებები. თბილი წყალი ყველაზე უსაფრთხო მეთოდია თაფლის სასარგებლო თვისებების შესანარჩუნებლად.
- ნუ გააცხელებთ ან მოხარშავთ თაფლს;
- ნუ ჩადებთ თაფლს მდუღარე წყალში ან ჩაიში. გააგრილეთ ჩაი და მხოლოდ შემდეგ უყავით თაფლი.
რჩევა:
ნატურალური თაფლი არის ნამდვილად ბუნებრივი ჯადოქარი, რომელიც არა მხოლოდ ენერგიას გმატებთ, არამედ ადამიანს ჯანმრთელობისთვის ბალანსირებულ მხარდაჭერასაც აგზავნის.
რეზიუმე
ნატურალური თაფლი შეიცავს მრავალი სასარგებლო ნივთიერებას, თუმცა მასთან დაკავშირებული კარგი თვისებების სრულად გამოყენებისათვის, მნიშვნელოვანია ვიცოდეთ როგორ ამოიცნოთ მისი ნამდვილი სახე და როგორ შევინახოთ იგი სწორად.
თუ ზამთარში ან გაზაფხულზე თხევად, გამჭვირვალე თაფლს გთავაზობენ, დაფიქრდით, სანამ იყიდით. თხევადი თაფლი ზამთარში იშვიათობაა. ძალიან ცოტა სახეობის თაფლი (აკაციისა, წაბლისა), რომლებშიც მაღალია ფრუქტოზის შემცველობა, რჩება თხევადი გაზაფხულამდე. უმეტესად თაფლი ზამთარში ჩაშაქრებას იწყებს და გამჭვირვალობას კარგავს. თუ ზამთარში თაფლს შებურული ფერიც კი არ დაჰკრავს, ის ან ხელოვნურია, ან შაქრის ვაჟინით ფუტკრების გამოკვების შედეგად მიღებული. შესაძლოა, თაფლი ნატურალურია, მაგრამ ჩაშაქრდა და გასადნობად გააცხელეს. სამკურნალო თვისებები ასეთ თაფლს აღარ ექნება.