იცით თუ არა, რომ…
შამპანურმა ჩვენამდე ბოთლისა და კორპის საცობის წყალობით მოაღწია.
ჯერ კიდევ XVI საუკუნეში შამპანურის გადატანა შეუძლებელი იყო. ქაფი დიდ მანძილზე ტრანსპორტირებას აფერხებდა. ღვინო ხეთქდა კასრებს, მონარქიის მიერ ნებადართულ ერთადერთ ღვინის ჭურჭელს. ამ პრობლემის გადასაჭრელად დროულად გამოჩნდა ბოთლი (ის ღვინის გადასატანად პირველად ინგლისელებმა გამოიყენეს) და პორტუგალიური კორპის საცობი. მეორე შანსი შამპანის რეგიონს დომ პერინიონმა მისცა. ამ ბენედიქტელმა ბერმა, ოვილეს სააბატოს მემარნემ (cellérier), კორპის თავისებურება აღმოაჩინა, მას ბოთლების დასაცობად იყენებდა და ეს პროცესი ხელოვნების დონემდე აიყვანა. ამგვარად გაჩნდა საცობი, რომელსაც დღესაც ვიყენებთ.
წყარო: დიდი ენციკლოპედია – ღვინო (გამომცემლობა პალიტრა L)
#datashvil #drpkhakadze #sheniambebi #shenisofeli
მასალის გამოყენების პირობები