შაბათი, ოქტომბერი 26, 2024
- Advertisement -spot_img
მთავარისხვა-ამბები2050 წლისთვის დემენციით დაავადებულთა რიცხვი 50 მილიონიდან 152 მილიონამდე გაიზრდება.

2050 წლისთვის დემენციით დაავადებულთა რიცხვი 50 მილიონიდან 152 მილიონამდე გაიზრდება.

ფლავონოიდები არის ძლიერი ანტიოქსიდანტები, რომლებიც გვხვდება მცენარეულ საკვებში, რაც უზრუნველყოფს ჯანმრთელობის სხვადასხვა სარგებელს. ფლავონოიდებით მდიდარი საკვების უფრო მაღალი დონის მოხმარებამ შეიძლება მნიშვნელოვნად შეამციროს დემენციის რისკი, განსაკუთრებით მაღალი რისკის მქონე პირებისთვის. მსოფლიოს მოსახლეობის ასაკთან ერთად, 2050 წლისთვის დემენციით დაავადებულთა რიცხვი 50 მილიონიდან 152 მილიონამდე გაიზრდება.

ბოლო კვლევამ აჩვენა, რომ ფლავონოიდებით მდიდარი საკვების უფრო მაღალი დონის მოხმარებამ შეიძლება მნიშვნელოვნად შეამციროს დემენციის რისკი, განსაკუთრებით მაღალი რისკის მქონე პირებისთვის. ფლავონოიდები არის ძლიერი ანტიოქსიდანტები, რომლებიც ფართოდ გვხვდება მცენარეულ საკვებში და გთავაზობთ მრავალი ჯანმრთელობის სარგებელს. 

ფლავონოიდები არის ძლიერი ანტიოქსიდანტები, რომლებიც ფართოდ გვხვდება მცენარეულ საკვებში და გთავაზობთ მრავალი ჯანმრთელობის სარგებელს. ეს ნაერთები აუცილებელია ორგანიზმის ფუნქციონირებისთვის და ნაზად ასუფთავებს თავისუფალ რადიკალებს, რაც ხელს უწყობს სხვადასხვა დაავადებების პრევენციას.

რა არის ფლავონოიდები?

ფლავონოიდები ორგანული ნაერთებია, რომლებიც გამოირჩევიან ძლიერი ანტიოქსიდანტური თვისებებით. ისინი საკმაოდ მრავალფეროვანია და შეიძლება მოიძიოთ:

  • ფოთლებზე: მწვანე ჩაი, ბროკოლი, შავი და მწვანე მჟავა.
  • ფruits: ციტრუსები, berries, ვაშლები და ყურძენი.
  • ბოსტნეულში: წითელი ხახვი, სტაფილო, პომიდორი.

დაფიქსირდა, რომ კენკრა, ჩაი და წითელი ღვინო იძლევა ყველაზე მეტ სარგებელს, მაგრამ ტვინის ჯანმრთელობისთვის მიზანშეწონილია უპირატესობა მიანიჭოთ კენკრას და ჩაის ალკოჰოლს.
მსოფლიოს მოსახლეობის ასაკთან ერთად, 2050 წლისთვის დემენციით დაავადებულთა რიცხვი 50 მილიონიდან 152 მილიონამდე გაიზრდება.

ამჟამად დემენციის განკურნება არ არსებობს, ამიტომ პრევენცია აუცილებელია.

ფლავონოიდები ბიოაქტიური ნაერთებია, რომლებიც გვხვდება მცენარეულ საკვებში, როგორიცაა ხილი და ბოსტნეული. ისინი გვთავაზობენ ჯანმრთელობის უამრავ სარგებელს, მათ შორის ანთების შემცირებას, სისხლძარღვების ფუნქციის გაუმჯობესებას და პოტენციურად ხელს უწყობს ნეიროგენეზის სანდო წყაროს (ტვინში ახალი ნეირონების ფორმირებას).

ახალმა კვლევამ, რომელშიც მონაწილეობდა თითქმის 122,000 ზრდასრული,აჩვენა,  რომ ფლავონოიდებით მდიდარ დიეტას შეუძლია მნიშვნელოვნად შეამციროს დემენციის რისკი, განსაკუთრებით მათთვის, ვისაც აქვს გენეტიკური მიდრეკილება ან რისკ-ფაქტორები, როგორიცაა მაღალი წნევა ან დეპრესია.

ეს კვლევა მხარს უჭერს არსებულ კვლევებს ფლავონოიდების როლზე კოგნიტური დაცემის შენელებაში, რაც მიუთითებს იმაზე, რომ რაციონში ფლავონოიდებით მდიდარი საკვების ჩართვა შეიძლება იყოს სტრატეგიული მიდგომა დემენციის რისკის შესამცირებლად.

დასკვნები გამოქვეყნებულია JAMA Network OpenTrusted Source-ში.

როგორ შეიძლება ფლავონოიდების მიღებამ იმოქმედოს დემენციის რისკზე?
ეს კვლევა, რომელსაც ხელმძღვანელობდნენ Queen’s University Belfast-ის მკვლევარები ჩრდილოეთ ირლანდიაში, გაერთიანებული სამეფო, შეისწავლა კავშირი დიეტასა და დემენციას შორის 40-დან 70 წლამდე ასაკის მოზრდილების მონაცემების გამოყენებით, დიდი ბრიტანეთის ბიობბანკიდან.

კვლევა მოიცავდა მონაწილეებს ვალიდური მონაცემებით, რომლებიც განისაზღვრა, როგორც მინიმუმ ორი 24-საათიანი დიეტური შეფასება რეალისტური ენერგიის მიღებით, სხვა საჭირო ინფორმაციასთან ერთად. მათ, ვისაც ჰქონდა დემენციის არსებული დიაგნოზი ან რომლებმაც უარი თქვეს თანხმობაზე, არ იყვნენ ჩართული კვლევაში.

საბოლოო ნიმუში 121,986 ზრდასრული მოიცავდა 55.6% ქალს, საშუალო ასაკი 56 წელი.

მკვლევარებმა შეაფასეს მონაწილეთა დაცვა „ფლავოდეტის ქულის“ და გარკვეული ფლავონოიდების მიღებაზე ფლავონოიდებით მდიდარი საკვების დღეში ულუფების დამატებით, როგორიცაა:

  • ჩაი (შავი და მწვანე)
  • კენკრა (როგორიცაა მარწყვი და მოცვი)
  • წითელი ღვინო
  • ვაშლი
  • ყურძენი
  • ფორთოხალი
  • გრეიფრუტი
  • ტკბილი წიწაკა
  • ხახვი
  • მუქი შოკოლადი.

მთავარი აქცენტი იყო ყველა მიზეზის მქონე დემენციის შემთხვევა, რომელიც მკვლევარებმა დაადგინეს საავადმყოფოსა და სიკვდილის ჩანაწერების გამოყენებით.

დამატებით ანალიზებში მკვლევარებმა ასევე განიხილეს გენეტიკური რისკი, მაღალი წნევა და დეპრესიის სიმპტომები.

მონაწილეები ითვლებოდნენ დემენციის მაღალი გენეტიკური რისკის ქვეშ, თუ მათ ჰქონდათ აპოლიპოპროტეინი E (APOE) ε4 გენოტიპი სანდო წყარო ან ჰქონდათ ალცჰეიმერის დაავადებასთან დაკავშირებული პოლიგენური რისკის ყველაზე მაღალი ქულები (PRS) სანდო წყარო.

ფლავონოიდების მაღალი მიღება დაკავშირებულია დემენციის შემცირებულ რისკთან
საშუალოდ 9.2 წლის შემდეგ, დაფიქსირდა დემენციის 882 შემთხვევა.

ადამიანები, რომლებიც ყველაზე მეტ ფლავონოიდებით მდიდარ საკვებს მიირთმევდნენ, ფიზიკურად უფრო აქტიურები იყვნენ, ჰქონდათ სხეულის მასის დაბალი ინდექსი და განიცდიდნენ ნაკლებ ფინანსურ სირთულეებს, ვიდრე მათ, ვინც ყველაზე ნაკლებად ჭამდა.

მკვლევარებმა დააფიქსირეს, რომ ფლავონოიდების ყველაზე მაღალი მიმღები მონაწილეები, რომლებიც საშუალოდ ფლავონოიდებით მდიდარი საკვების დამატებით 6 პორციას ყოველდღიურად მოიხმარდნენ, 28%-ით ნაკლები ჰქონდათ დემენციის განვითარების ალბათობა, ვიდრე მათ, ვისაც ყველაზე დაბალი მიღება ჰქონდა.

შემდგომი ანალიზების შედეგად, ეს კავშირი განსაკუთრებით შესამჩნევი იყო მაღალი გენეტიკური რისკის მქონე პირებში, ჰიპერტენზიის ან დეპრესიული სიმპტომების მქონე პირებში, რომლებიც აჩვენებდნენ რისკის შემცირებას შესაბამისად 43%, 30% და 48%.

რაც შეეხება კონკრეტულ საკვებს, ქვემოთ ჩამოთვლილიდან მინიმუმ ორის ყოველდღიურად მოხმარება: ჩაის ხუთი პორცია, წითელი ღვინის ერთი პორცია ან კენკრის ნახევარი პორცია უზრუნველყოფდა ყველაზე დიდ დამცავ სარგებელს, ამცირებს დემენციის რისკს 38%-ით მათთან შედარებით, ვინც არ მოიხმარდა. თანხები.

ფაქტობრივად, თუ ჩაი, წითელი ღვინო და კენკრა გამოირიცხება ფლავოდეტის ქულებიდან, დამცავი ეფექტი მცირდება, რაც იმაზე მეტყველებს, რომ ეს შეიძლება იყოს დემენციის შემცირებული რისკის მთავარი ხელშემწყობი.

ფლავონოიდების სპეციფიკური ქვეკლასების – ანთოციანინების, ფლავონ-3-ოლების, ფლავონოლებისა და ფლავონების უფრო მაღალი მიღება ასევე დაკავშირებულია დემენციის დაბალ რისკთან.

Eliza Whitaker, MS, RDN, რეგისტრირებული დიეტოლოგი და სამედიცინო კვების მრჩეველი Dietitian Insights-ში, რომელიც არ იყო ჩართული კვლევაში, აღნიშნა Medical News Today-სთვის, რომ მიუხედავად იმისა, რომ კვლევას ჰქონდა ნიმუშის დიდი ზომა, ”უზრუნველყოფდა შესწავლილი პოპულაციის კარგ წარმოდგენას ,” კვლევას მაინც ჰქონდა შესამჩნევი შეზღუდვები.

დიეტური მონაცემების გამოყენებასთან ერთად, რომელსაც შეუძლია მიკერძოების დანერგვა, გაერთიანებული სამეფოს Biobank-ის მონაწილეები უფრო ჯანსაღი პოპულაციაა, არაფლავონოიდების მომხმარებელთა მცირე რაოდენობით, რაც „ართულებს შედეგების განზოგადებას სხვა პოპულაციებზე“, თქვა მან.

გარდა ამისა, შესაძლოა მომხდარიყო საპირისპირო მიზეზობრიობა, როდესაც მონაწილეებმა, რომლებსაც განუვითარდათ დემენცია, შეცვალეს თავიანთი კვების უპირატესობა.

დასკვნა

ფლავონოიდები ჯანმრთელობისთვის მნიშვნელოვანი ნაერთებია, რომლებიც უზრუნველყოფენ მრავალფეროვან სარგებელს. რეგულარულად მიირთვით მცენარეული საკვები, რომ მაქსიმალურად გაიზარდოს მათი სასარგებლო გავლენა ორგანიზმზე.

წყარო:

მასალის გამოყენების პირობები
author avatar
SheniSofeli.ge
#drpkhakadze
მსგავსი სიახლეები
9 საუკეთესო სანაპირო დუბაიში

9 საუკეთესო სანაპირო დუბაიში

23 October, 2024
პროდუქტები რომელიც პოზიტიურად განგაწყობთ და შემოდგომის მელანქოლიის დაძლევაში დაგეხმარებათ

პროდუქტები რომელიც პოზიტიურად განგაწყობთ და შემოდგომის მელანქოლიის დაძლევაში დაგეხმარებათ

ოქტომბერი 7, 2024
- Advertisement -spot_img

ბოლო სიახლეები