ალბათ, არ არსებობს ადამიანი, რომელსაც ტკბილი გაზიანი სასმელები არ უყვარს. გამაგრილებელი სასმელები განსაკუთრებით უყვართ ბავშვებსა და ახალგაზრდებს. თუმცა, საკითხავია რამდენად სასარგებლოა ისინი ჯანმრთელობისათვის.
რატომ არის საშიში პირდაპირ მზის სხივების ქვეშ განთავსებული გაზიანი გამაგრილებელი სასმელები? – ამ კითხვაზე, სურსათის უვნებლობის სპეციალისტი რეკომენდაციას ავრცელებს:
რა ხდება მზის ზემოქმედებით:
1. ქიმიური რეაქციები იწყება
• სიცხე და ულტრაიისფერი სხივები აჩქარებენ ქიმიურ რეაქციებს, რაც იწვევს სასმელში არსებული კომპონენტების (შაქარი, მჟავები, კონსერვანტები) დაშლას ან ურთიერთქმედებას.
• შეიძლება წარმოიქმნას არასასურველი ნივთიერებები (მაგ. ფურფუროლი), რომლებიც დიდი რაოდენობით მავნებელია.
2. გემოს და სუნის შეცვლა
• სასმელი კარგავს თავდაპირველ არომატს, ხშირად იღებს დამწვარ/მჟავე გემოს.
• განსაკუთრებით იგრძნობა არაბუნებრივი გემო გაზიანი სასმელების შემთხვევაში.
3. გაზის წნევის მომატება
• სიცხის დროს გაზიანი სასმელი (CO₂-ით გაჯერებული) შიგნიდან ემატება წნევას, რაც:
• ზრდის ბოთლის ან ქილის გაბერვის/აფეთქების რისკს;
• გახსნისას შესაძლოა ძლიერი აფეთქებით გაიხსნას და გარეთ გადმოიფრქვეს.4. პლასტმასის ბოთლის რეაქცია• მზის სხივები იწვევს პლასტმასის დეგრადაციას.
• ზოგ შემთხვევაში მიკრონაწილაკები ან ქიმიური ნივთიერებები (მაგ. ბისფენოლი A — BPA) შეიძლება გადავიდეს სასმელში
რისკები ჯანმრთელობისთვის:
• არაპირდაპირი გზით შესაძლებელია ტოქსიკური ნივთიერებების მიღება.
• ბავშვებისა და ორსულებისთვის განსაკუთრებით საზიანოა მსგავსი რეაქციებით შეცვლილი პროდუქტების მიღება.
რჩევა:
• შეინახე გამაგრილებელი სასმელები ბნელ, გრილ ადგილას, მაქსიმუმ 25°C-ზე.
• არ შეიძინო გზის პირას მყოფი სასმელები, თუ ისინი მზეზე ინახებოდა.
• თუ ბოთლი დაბერილია ან სასმელს აქვს უცნაური გემო/სუნი, ნუ დალევ.
iPhone: https://apps.apple.com/fr/app/sheni/id6746877342?l=en-GB
Telegram არხი: https://t.me/SheniEkimi